Macaristan’da binler kölelik yasasına karşı sokağa indi

Macaristan’da popülist Orban hükümetinin yüz binlerce çalışanı işverenler lehine köleliğe mahkum etmek istediği Çalışma Yasası reformuna karşı binlerce kişi sokağa indi.

2010 yılından bu yana ülkeyi sağ-popülist politikalarla yöneten ve toplumun farklı kesimleri üzerindeki baskıyı artıran Başbakan Viktor Orban ve hükümeti, çalışanları köleliğe mahkum eden bir yasayı hayata geçirdi. Yeni yasaya göre işverenler çalışanların maaşlarını yıllar boyunca ödemeyebilecek.

Yasaya karşı “Köle olmak istemiyoruz” sloganıyla başkent Budapeşte’de sokağa çıkan 10 bini aşkın kişi, kölelik yasasının geri çekilmesini talep etti. Muhalefet partileri ile sendikaların çağrısıyla düzenlenen eylemde, hükümet partisi Fidesz’e karşı sloganlar da atıldı.

Viktor Orban hükümetinin Noel’den önce yasalaştırdığı yeni Çalışma Yasası’nda işverenlere çalışanları köleleştirme imkanı sağlanıyor. Buna göre, çalışanlardan yıllık 400 saate kadar ek mesai yapmaları istenebilecek. Ayrıca şirketlerin çalışan maaşlarını ödemeyi 3 yıla kadar geciktirebilmesine olanak sağlanıyor.