Macron iklim konusunu referanduma sunmaya ‘hazır’

Fransa’da geçtiğimiz yıl Sarı Yelekliler eylemleri ardından yaygınlaşan Yurttaş Diyalogu kapsamındaki iklim buluşmalarında çıkacak önerilerin referanduma götürülmesi ihtimali doğdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, daha önce dile getirdiği ancak uzun süreden gündemden düşen iklim konusunda alınacak önlemlerde halka sorulması vaadini yineledi. Ülke genelinden 150 Fransız yurttaşın katıldığı İklim İçin Yurttaş Konvansiyonu (CCC) adlı diyalog buluşmasına konuşan Macron, iklim gibi bazı konularda referanduma gidilmesinden yana olduğunu söyledi.

Paris’teki Ekonomik Sosyal ve Çevre Konseyi (CESE) binasında yapılan CCC adlı yurttaş diyalog buluşmasında sorulara yanıt veren Macron, halk temsilcilerinin sunacağı önerilerin ‘filtrelenmeden’ referanduma sunulup sunulmayacağına ise kaçamak cevap verdi.

BAĞLAYICI NİTELİKTE YASA VEYA TAVSİYELER DİZİSİ OLABİLİR

İklim konusunda yapılacak referandum için iki seçenek ortaya koyan Emmanuel Macron, bunlardan birinin CCC’nin görüşlerini içeren ve bağlayıcılığı bulunan bir kanun tasarısı olabileceğini söyledi. Macron, ikinci referandum seçeneğinin ise CCC tarafından sunulacak bir öneriler dizisi olabileceğini, ancak bunların sadece ‘yol gösterici-yönlendirici’ olabileceğini kaydetti. Macron’a göre, yurttaşların hazırlayacağı kanun tasarısı olursa bu tasarı referandumdan sonra ‘filtrelenmeden’ hayata geçirileceğini söyledi. Ancak Macron, söz konusu tasarıya konulacak maddelere yazım esnasında müdahale edilip edilmeyeceğine açıklık getirmedi.

Fransa Cumhurbaşkanı, yurttaşların önerilerinin yasal bağlayıcılığının olmayacağı bir öneriler dizisi içinde referanduma sunulması halinde ise, bu öneriler ışığında iklimsel değişiklikler için hazırlanacak bir kanun tasarısının parlamentoya sunulacağını belirtti.

Macron, yurttaşlarla diyalog buluşmalarının başlamasına neden olan Sarı Yelekliler hareketi tarafından talep edilen ‘yurttaş inisiyatifleri referandumlarına’ karşı olduğunu da vurguladı. Macron, “Her ay referandum yapmakla sorunlara cevap olamayız” diye konuştu.