Macron: NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO’nun “beyin ölümünün gerçekleştiğini” belirtirken, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Avrupa’nın ABD’siz kendisini koruyamayacağını savundu.

The Economist dergisine bir söyleşi veren Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Şu an yaşanmakta olan, NATO’nun beyin ölümüdür” dedi.

NATO’nun stratejik gayelerinin neler olduğunu şimdi açıklığa kavuşturmak gerektiğini söyleyen Macron, Avrupa Savunması’nın güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Bu açıklama NATO’nun Aralık ayında Londra’da yapacağı zirve öncesine denk geldi.

TÜRKİYE’NİN SALDIRISI NATO İÇİN BÜYÜK BİR SORUNDUR

Macron, “ABD’nin stratejik kararına ilişkin NATO partnerleri ile hiçbir koordinasyonunuz yok. Bir NATO ortağı olan Türkiye’nin çıkarlarımızın tehlikede olduğu bir bölgeye, koordinasyonsuz  düzenlediği saldırı ile karşı karşıyayız. Yaşananlar NATO için büyük bir sorundur” dedi.

ABD KARARI VE TÜRK OPERASYONU AYNI KAPIYA ÇIKIYOR: QSD’NİN KURBAN EDİLMESİ

Macron özellikle NATO sözleşmesinin 5’inci maddesine dikkat çekti. Bu madde, bir NATO üyesine saldırı olması halinde üyeler arasında askeri dayanışmayı öngörüyor. Macron, şöyle konuştu: “5. Madde nedir? Eğer Başar El Esad Türkiye’ye karşılık vermeye karar verirse, buna dahil olacak mıyız? Bu gerçek bir sorudur. Biz DAİŞ’e karşı mücadeleye angaje olduk. Paradoks şu ki, Amerikan kararı ve Türk operasyonu her iki halde aynı sonucu veriyor: DAİŞ’e karşı savaşan alandaki ortaklarımız Demokratik Suriye Güçleri’nin kurban edilmesi.”

AVRUPA YOK OLABİLİR!

Macron, Avrupa konusundaki endişelerini de daha sert bir ifadeyle dile göstererek, eğer Avrupa bir küresel güç gibi düşünmezse ortadan kaybolacağını savundu. Macron, “Olayı dramatikleştirdiğimi düşünmüyorum, açık görüşlü olmaya çalışıyorum” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den asker çekme kararına atıfta bulunan Macron, "Trump bizim Avrupa projesi fikrimizi paylaşmıyor. Amerika bize sırtını dönme işaretleri gösteriyor" diye ekledi.

NATO’YA GÖRE ABD’SİZ AVRUPA SAVUNMASI MÜMKÜN DEĞİL

Almanya ve Fransa’dan Avrupa savunması yönünde mesajlar artarken, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ABD’siz Avrupa savunmasının mümkün olmayacağını savundu. Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30’uncu yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Berlin’de bulunan Jens Stoltenberg, "Almanya ve Avrupa'nın yeniden birleşmesi ABD'nin güvenlik garantisi olmadan gerçekleşemezdi. Avrupa'yı Kuzey Amerika'dan uzaklaştıracak her tür girişim sadece transatlantik ittifakı zayıflatmakla kalmayacak, aynı zamanda Avrupa'nın kendisini bölme riski yaratacaktır" diye konuştu.

ALMANYA: BÖLGEDE VARLIK GÖSTERME ZAMANI GELDİ

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer de Avrupa savunması konusunda bir açıklamada bulundu. Bakan, Alman ordusunun uluslararası alanda daha faal konuma gelmesi gerektiğini belirtti.

Alman Bakan, "Avustralya, Japonya, Güney Kore ya da Hindistan gibi Çin'in iktidar iddiası karşısında kendini baskı altında hisseden partnerlerimiz de bizden dayanışma bekliyor. Almanya'nın partnerleriyle birlikte bölgede varlık göstermesinin zamanı gelmiştir" dedi.