Madrid'de tarihi Katalonya davası başladı

Katalonya’da bağımsızlık ilan ettikleri gerekçesiyle 12 yöneticinin yargılandığı dava başladı. Bir çok Avrupa milletvekili davanın “siyasi” olduğu tepkisinde bulundu.

Ekim 2017’de ilan edilen bağımsızlık ilanı nedeniyle yargılanan 12 Katalan yöneticinin davası Madrid’de başladı. Yargılananlar arasında iki eski Avrupa parlamenteri Junqueras ve Raül Romeva da bulunuyor. Kararın, Temmuz ayından önce çıkması beklenmiyor.

Bir çok Avrupa parlamenteri, İspanya’da yapılan yargılama için “siyasi dava” diyerek, Avrupa Birliği’nin kurucu değerleri ile çeliştiği tepkisinde bulundu.

Liberal gruptan Sloven parlamenter Ivo Vajgl, Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen bir basın toplantısında, “Böyle bir davanın demokratik bir Avrupa’da olmaması gerekiyordu” dedi.

Fransız çevreci parlamenter José Bové, “Siyasi bir sorunu çözmek için davaya başvurmak skandaldır” derken, tek çözümün tutuklu tüm kişilerin serbest bırakılması olduğunu kaydetti. Bové, Avrupa Birliği’ni Katalonya’daki bu sorunu çözmek için müdahil olmaya çağırdı.

Farklı siyasi partilerden 30 dolayında Avrupa Parlamenteri ve bazı eski parlamenterler, 2017 yılı sonunda bir araya gelerek “AB-Katalonya Diyalog Platformu”nu kurmuştu.

Bu platform, Madrid’deki davaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada “Bu siyasi dava sadece İspanya’nın bir iç sorunu değildir. Açık bir şekilde Avrupai boyutu vardır çünkü demokrasi, ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü ve siyasi katılım hakkı gibi birliğimizin temel değerlerini ihlal ediyor” dedi.

Brüksel’de de Avrupa Komisyonu ve Konseyi önünde bir araya gelen 100’ü aşkın kişi davada yargılananlarla dayanışmada bulundu. Bu eyleme, Katalonya hükümetinin Belçika’da sürgündeki eski üç bakanı Toni Comín, Lluís Puig ve Meritxell Serret de katıldı.

Madrid’deki davayı izlemek için 150 medya organından 600’ü aşkın gazeteci akredite olmuştu. Bağımsızlıkçı yöneticiler, 1 Ekim 2017’de Katalonya bağımsızlık referandumunu organize ettikleri gerekçesiyle “isyan”, “bölücülük” veya “görevi kötüye kullanmak”la suçlanarak, haklarında ağır cezalar isteniyor. Bunlar arasında Katalonya Özerk Bölgesi Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oriol Junqueras 25 yıl hapis riski altında bulunuyor.

İspanya Yüksek Mahkemesi Savcısı Kasım ayı başında, bağımsızlıkçı 18 Katalan yöneticiden 12’sine 7 yıldan 25 yıla varan hapis cezaları istemişti. Mevcut durumda 9 yönetici tutuklu bulunuyor.

Katalonya’da merkezi yönetimin yasakladığı bağımsızlık referandumu, bütün baskılara ve engellemelere rağmen 1 Ekim 2017’de gerçekleştirilmişti. Polisin sert saldırılarına konu olan referandum ardından 27 Ekim’de Katalonya parlamentosu bağımsızlık ilan etmişti.

İspanya hükümeti de bölgesel hükümet ve parlamentoyu feshederek vesayet altına aldı. Bir çok yönetici tutuklandı, bazıları sürgüne gitmek zorunda kaldı. Katalan yöneticiler hakkında açılan davanın duruşmalarının Ocak ayında başlaması bekleniyor.