Merkel'e "Ankara’ya siyasi baskı yapın" çağrısı

Açlık grevindeki Leyla Güven’le dayanışma içinde olduklarını bildiren Sol Parti’nin Kürt asıllı vekilleri Özdemir, Sommer ve Akbulut, İmralı’daki tecridin kalkması gerektiğini açıklayan Berlin hükümetini Ankara’ya baskı yapmaya çağırdı.

Sol Parti’nin Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin İmralı’ya yönelik tavrını öğrenmek için yönelttiği soruya 19 Ocak günü yanıt gelmişti. Berlin yönetimi adına cevaplayan Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Türk hükümetinin imzaladığı uluslararası anlaşmaların gereği İmralı’daki tecridin kaldırılmasını talep etmişti.

Bakan Roth, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecridin kalkmasını, Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmesini gerektiğini ifade etmişti.

Ancak Roth’un açıklamasının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen, Merkel hükümetinden açlık grevlerinin son bulmasını sağlayacak bir adım gelmedi. Türk hükümeti üzerinde herhangi bir baskı yapılmaması dikkat çekti.

HÜKÜMETE ACİL ÇAĞRI

Sol Parti’nin Sol Parti’nin Kürt asıllı vekilleri ise Berlin yönetimine “Ölümlerin olmaması ve tecridin kalkması için sessizliğinizi derhal bozun” çağrısını yaptılar. Açıklama Sol Parti’nin federal parlamenterleri Gökay Akbulut ve Helin Evrim Sommer, Hamburg eyalet parlamenteri Cansu Özdemir’den geldi.

Her üç parlamenter yaptıkları ortak açıklamada açlık grevi eylemini 77 gündür devam ettiren HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, açlık grevi eylemcilerinin kötüleşen sağlık durumlarından dolayı endişeli olduklarını ifade ettiler.

Güven’in seçilmiş bir vekil olduğuna ve derhal serbest bırakılması gerektiğine vurgu yapan Sol Partili parlamenterler, Türkiye’de barışın sağlanmasında Öcalan’ın önemli bir rol oynayacağına dikkat çektiler.

"TÜRKİYE’YE SİYASİ BASKI YAPMALI"

Federal Hükümet’in 16 Ocak günü tecride ilişkin yaptığı açıklamaya tam destek verdiklerini ifade eden Sol Partili üç kadın parlamenter devamla şu çağrıyı yaptılar: “Tecridin kalkması için Türkiye’nin en önemli partneri Almanya’ya Ankara hükümetine siyasi baskı yapmalı. CPT’nin İmralı’ya bir heyet göndermesi ve Diyarbakır’a da gözlemcilerinin gitmesi büyük önem taşıyor.”

Hem Almanya’da yaşayan Kürdistanlıların devam eden gösterileri hem de Sol Parti’nin Federal Meclis’teki baskısının sonucu olarak Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet 16 Ocak günü şu açıklamayı yapmıştı:

“Tutuklu PKK kurucusu Abdullah Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin ise Federal Hükümet’in herhangi bir bilgisi yok. Sizler gibi biz de basından aldığımız bilgiye göre Sayın Öcalan 12 Ocak günü kardeşi Mehmet Öcalan ile görüştürüldü ve durumunun iyi olduğu aktarıldı. Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT)’nin geçtiğimiz yıl yayınlanan raporunda İmralı'daki tutsakların 'dış dünyayla bağlantı' sorunu eleştirildi. Türk hükümetine çağrımız şu; Öcalan'ın avukat ve akrabaları ile görüştürülmesi gerekiyor, ayrıca İmralı'daki tüm tutsaklarının kısıtlamalarının kaldırılmasını talep ediyoruz.”