Merkel gitmeden partisi mülteci siyasetini değiştiriyor

Almanya’da Merkel daha başbakan koltuğundayken, partisi ülkenin kapılarının mültecilere açan siyasetini değiştirmeye hazırlanıyor. İki günlük mülteci çalıştayı başlatan CDU, sınır dışı sürecini hızlandırmayı ve sınır kontrollerini sıklaştırmayı planlıyor.

Almanya’da 14 yıldır iktidarı elinde bulunduran Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) geçtiğimiz Aralık ayında gerçekleştirdiği olağan kongresinde Annegret Kramp-Karrenbauer’i genel başkan olarak seçmişti. Angela Merkel ise 18 yıldır partisinin lider koltuğunu terk etmesine rağmen başbakan olarak kalmaya devam edeceğini söylemişti.

Ancak partisi daha Merkel’in görev süresi bitmeden başbakanlık kariyerinde ilk sıraya yazılan mülteci siyasetini değiştirmek için kolları sıvadı. CDU merkezinde bugün 100’ye yakın siyasetçi ve hukuk uzmanının katılımıyla iki günlük çalıştay başlıyor. Çalıştay partinin genel başkan Kramp-Karrenbauer’in çağrısıyla düzenleniyor. Kramp-Karrenbauer partisinin genel başkanlık yarışında mülteci siyasetini yeniden dizayn edeceklerini ifade etmişti.

Alman basınına konuşan CDU’lu politikacıların hemen hemen hepsi başbakan Merkel ile anılan mülteci siyasetinin değişmesi gerektiği konusunda görüşler dile getirdi. Alman haber ajansı DPA’ya konuşan CDU Genel Başkan Yardımcısı Thomas Strobl, suçlara bulaşan ilticacıları sınır dışı etmekte zorlandıklarını belirterek “Sınırdışıları kolaylaştırmalıyız” diye konuştu.

MERKEL’SİZ ÇALIŞTAY…

Hem Almanya’nın hem de Avrupa’nın yeni bir mülteci siyasetine ihtiyaç duyduğunu savunan CDU Genel Sekreteri Paul Ziemiak ise çalıştayı somut sonuçlarla bitirmek istediklerini söyledi. Başbakan Merkel’in katılmayacağı çalıştay öncesi benzer bir açıklama CDU’nun Federal Meclis’teki İçişleri Sözcüsü Mathias Middelberg’tan da geldi. Çalaştayın ikinci gününde ise Almanya’nın mülteci akınına karşı sınırlarını daha fazla nasıl koruyacağı konusunun ele alanacağı açıklandı.

MÜLTECİLER ÜZERİNDEN SEÇİM ÇALIŞMASI!

CDU’ya göre son dönemlerde oyunu kaybetmesi ve aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AfD’nin oyunu yükseltmesinin nedeni Merkel’in yürüttüğü mülteci siyaseti. Bunun için de CDU, Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu hem de bu yıl içinde birçok eyalette gerçekleşecek seçimler öncesinde Merkel ile anılan bu siyaseti değiştirmek istiyor.

Ancak Kramp-Karrenbauer ile yeni CDU’nun yükselişe geçip geçmeyeceği biliniyor. CDU’nun şimdiki hedefi aşırı sağcı parti AfD’ye kaptırdığı seçmenleri geri almak. Bu amaçla Kramp-Karrenbauer’in son dönemdeki muhafazakar ve sağ popülist söylemlerde bulunması dikkat çekiyor. Merkel’in amacı ise partisindeki baskılara rağmen 2021 yılına kadar başkanlık koltuğuna oturmak.

Almanya’da 2015 yılında bir milyona yakın göçmene kapıların açılmasının ardından başbakan Merkel ülkesinde ciddi bir baskı görmüştü. Ancak Merkel Balkan ülkelerinde sıkışıp kalan mültecilerin ülkeye alındığı Eylül 2015’te “Başaracağız” sözüyle yakın Alman tarihine geçmişti. Merkel’in yürüttüğü “Mültecilere hoş geldin siyaseti” en fazla CDU’nun kardeşi partisi CSU cephesinde sert şekilde eleştirilmişti.