Mogadişu’da bir otele El Şebab saldırısı, en az 5 ölü

Somali’nin başkenti Mogadişu’da bir otele İslamcı El Şebab tarafından düzenlenen saldırıda en az 5 kişi öldü, 10’u yaralandı.

Somali polisine göre Pazar günü öğleden sonra havaalanı yakınındaki Afrik otel önünde bomba yüklü bir otomobil patlatıldı ve silahlı kişiler otel içerisine girerek, güvenlik personeli ile çatıştı.

Otel işgalinin gece yarısına kadar sürdüğü bildirildi. Bir odaya giren dört silahlı kişiyle çatışmalar yaşanırken, bu sırada otel müşterileri çıkarıldı.

Polis sözcüsü Sadık Dudiş basın toplantısında, “Ölenler arasında 5 sivil ve tetikçiler var” dedi. Dudiş, saldırganlardan üçünün öldürüldüğünü, birinin de kendisini patlattığını belirtti.

Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olması nedeniyle ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.

İletişim Bakanı, ölenlerden birinin Somali’den çok tanınan eski üst askeri yetkili general Muhamed Nur Galal olduğunu duyurdu.

Kent merkezindeki çok kalabalık bir kavşak yakınında bulunan Afrik otel özellikle Somalili subaylar, güvenlik güçleri ve toplum öncülerinin kaldığı bir yer olarak dikkat çekiyor.

Saldırıyı El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü yazılı bir açıklama ile üstlendi.

Bu saldırıdan önce Aralık ayı başında hükümet tarafından yapılan bir açıklamada, 51 El Şebab üyesinin öldürüldüğü açıklanmıştı.

El Şabab, düzenli bir şekilde askeri üslere, hükümet binalarına ve otellere yönelik saldırılar düzenliyor.

Oteller ise uzun zamandan beridir Şebab'ın saldırılarının hedefinde yer alıyor. Ağustos 2020’de Mogadişu’da Somalili yöneticilerin uğrak yeri olan Ludo plajındaki Elite oteline giren beş Şebab üyesi biri polis 11 kişiyi öldürmüştü.

Şubat 2019'da Mogadişu'da 24 saate yakın süren bir saldırı sonucunda en az 20 kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırıdan bir ay önce Nairobi'de lüks bir otel Şebab'ın hedefi olmuş, 21 kişi ölmüştü.

Mogadişu'da Aralık 2019'da bomba yüklü araçla gerçekleşen saldırıda çoğu sivil 81 kişi katledilmişti.