Morales başkanlık seçimlerinin tekrarlanmasını kabul etti

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, 19 gündür devam eden protesto eylemlerinin ardından bakanlık seçimlerinin tekrarlanmasını kabul etti.

Morales yaptığı açıklamada, kararın alındığını belirterek, “gerilimin yatışması” çağrısında bulundu.

Morales, 2006 yılından bu yana devletin başında yer alıyor. 20 Ekim’deki seçimlerde de zaferini ilan etti. Ancak seçimlerin şaibeli olduğuna dair yoğun tepkiler ortaya çıktı.

Morales 10 Kasım Pazar günü düzenlediği basın toplantısında seçimlerin yenilenmesi yönündeki kararını açıkladı.

Bu açıklamadan öne gün içinde Amerikan Devletleri Örgütü genel Sekreteri, seçim sonuçlarının iptal edilmesini istemişti. Örgüt, sonuçların bilgisayar ortamında büyük bir manipülasyonu gösterdiğini savundu.

Morales, Yüksek Seçim Mahkemesi’nin tüm üyelerinin de değiştirilmesi kararı aldığını bildirdi. Protestocular, mahkeme üyelerini Morales’le işbirliği içinde olmakla suçluyordu. Morales, henüz ne zaman yapılacağı belirlenmeyen seçimlerin “Bolivya halkının yeni yetkilileri demokratik olarak seçmesini sağlayacağını” belirtti. Morales, yeniden aday olup olmayacağına açıklık getirmedi.

İlk turun yapıldığı akşam dev gösteriler yapılmış, Yüksek Seçim Kurulu sonuçların yayınlanmasını durdurmuştu. Sonuçlar Morales ve en yakın rakibi Carlos Mesa’nın ikinci tura kalacağına işaret ediyordu. Ancak daha sonra Morales, yüzde 10’u aşkın bir farkla seçimleri kazandığını duyurmuştu. Muhalefet ise sokaklara çıkarak öfkesini dile getirmişti. Üç haftadır süren protestolarda üç kişi ölürken, 200 kişi yaralandı.