Moskova ‘mutlak silahını’ konuşlandırdı

Rusya, “yenilmez” olarak tanıttığı, hipersonik füzelerinden birini konuşlandırdı. Moskova'ya göre ses hızından 27 kat daha hızlı ve "mutlak" bir silah.

Moskova’ya göre yeni kuşak füzelerin parçası olan bu sistem, dünyanın her tarafındaki hedeflere ulaşabilir ve mevcut tüm füze kalkanlarını aşabilir.

Rus haber ajanslarına göre yazılı bir açıklama yapan Savunma Bakanlığı, ilk askeri alayın stratejik hipersonik yeni Avangard sistemleri ile donatıldığını bildirdi.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu Rus askerleri kutlayarak, bu füzelerin konuşlandırılmasının “ülke ve silahlı kuvvetler için harika bir olay” olduğunu söyledi.

SES HIZINDAN 27 KAT DAHA HIZLI

Rus ordusu, Aralık 2018’de yaptığı açıklamada ilk Avangard füze alayının Ural’daki Orenbourg bölgesinde konuşlandırılacağını bildirmişti.

Moskova’ya göre Avangard, ses hızından 27 kat daha hızlı ve saatte 33 bin kilometren fazla yol kat edebiliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu füzenin yön ve rakım değiştirme yeteneği ile “pratikte yenilmez” olduğunu söylemişti.

Putin, Haziran 2018’de yaptığı bir açıklamada, “Bu balistik değil kıtalararası bir füze sistemidir. Mutlak silahtır” diye övünmüştü.

SINIRSIZ MENZİLE SAHİP FÜZE

Rus Devlet Başkanı, “Gelecek yıllarda böyle bir silaha sahip olacak bir ülkenin olacağını düşünmüyorum. Bizim şimdiden var” diye eklemişti.

Putin’in yenilmez olarak övündüğü diğer bir silah ise beşinci kuşak kıtalar arası balistik Samat füzesi olarak tanıtıldı. Bu Füzenin 2020’de Rus ordusuna teslim edilmesi bekleniyor.

Moskova’ya göre Samat’ın menzil sınırı yok ve hem Kuzey hem de Güney Kutbu’nu geçerek hedefleri vurabilir.

DENİZ ALTI DRONU, HİPERSONİK FÜZELER, GİZEMLİ LAZER...

Geliştirilmekte olan diğer sistemler arasında nükleer itmeli bir denizaltı dronu, Rus savaş uçakları için hipersonik füzeler ve gizemli bir savaş lazeri var.

Rusya bu Aralık ayı içerisinde ABD Başkanı Donald Trump’ın “Uzay Gücü” kurma girişimi ardından “Kupol” (Kubbe) adıyla balistik füze kalkanını da tanıtmıştı.

Moskova ile Rusya arasında INF anlaşmasının işlevsiz bırakılmasından bu yana yeniden silahlanma yarışı var.

ABD ile Rusya arasında altı ay süren sağırlar diyalog ardından, taraflar Ağustos başında orta menzilli nükleer silah sözleşmesine (INF) son verdiler. Sözleşmenin süresi 2 Ağustos’ta dolmuştu. ABD ve Rusya, bu süreyi uzatmama yolunu seçtiler. Sözleşme, 1987’de Washington’da Ronald Reagan ve Mihail Gorbaçov tarafından imzalanmıştı. Sözleşme, taraflar arasında karadan fırlatılan ve 500 km ile 5.500 kilometre arasında menzili olan balistik füzeler ve seyir füzelerinin tamamının imhasını hedefliyordu.