NATO’da Trump baskısı: Çıkmakla tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, NATO’daki ittifaklarının askeri harcamalarını arttırmamaları halinde Atlantik ittifakından çekileceği tehdidinde bulundu.

Brüksel’deki NATO zirvesinden çıkan bilgilere göre Trump, NATO’daki ittifaklarına yönelik sert ifadeler kullandı. Trump, ittifak üyelerinden savunma harcamalarını hemen milli gelirin yüzde 2’sine çıkarmalarını istedi. ABD Başkanı, Çarşamba günü savunma harcamalarının ABD gibi milli gelirin yüzde 4’üne çıkarılması gerektiğini de savunmuştu.

ÖNCE TEHDİT ETTİ, SONRA NATO’YA İNANDIĞINI SÖYLEDİ

RTL info’ya göre Trump, bu kez tehdide başvurarak, NATO’dan çıkmaya hazır olduğunu söyledi. Ancak sonrasında düzenlediği bir basın toplantısında “NATO’ya inandığını” söyleyen Trump, ittifakın finansmanı açısından “büyük ilerlemeler” olduğunu savundu. Gözlemciler, provokasyonlara alışık olan ABD Başkanı’nın kulislerde baskıyı arttırmaya çalıştığını düşünüyor.

ALMANYA, TRUMP’IN HEDEFİNDE

ABD Başkanı, bu Perşembe günü Almanya’ya karşı da eleştirilerini sürdürdü. Trump, Berlin’nden savunmaya ayırdığı harcamalarını iki katına çıkarmasını istedi. Sabah saatlerinde Twitter’daki hesabından bir açıklama yapan Trump, “Kendisini korumak isteyen Almanya, Rusya’ya yeni gaz boru hattından gelen enerji ihtiyaçları için milyarlarca dolar verdi. Bu kabul edilemez” dedi. Trump, Çarşamba günü de Almanya’nın “Rusya’nın esiri olduğu” ve “tamamen Rusya’nın kontrolü altında” olduğu suçlamalarında bulunmuştu.

Trump, bu eleştirilerinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelmiş ve daha sonra Merkel ile “çok iyi ilişkilerinin” olduğunu söylemişti.

ZİRVE İÇİNDE ACİL TOPLANTI

Zirvenin yapıldığı sıralarda Turmp’ın çağrısı üzerine NATO Genel Sekreteri Jen Stoltenberg, ittifakın 29 ülkesini askeri harcamalar konusunda acil toplantıya çağırdı. Toplantı Perşembe günü saat 12.00’den önce sona erdi ve zirve normal seyrinde devam etti. Belçika medyası RTBF’e göre Trump başta Almanya olmak üzere bir çok ülkeyi hedef olarak gösterdi. Sert bir dil kullanan Trump’ın Almanya’nın yanısıra milli gelirin yüzde 0.93’ünü savunmaya harcayan Belçika ve İspanya’yı eleştirdi.

29 üye ülkeden aralarında Almanya, Kanada, Belçika ve İspanya’nın olduğu 15 ülke 2018 yılı sonuna kadar savunma harcamalarını yüzde 1.4’e çıkarma taahhüdünde bulunuyor. Bu da Trump’ın hoşuna giden bir durum değil.