Nepal’de ‘yasadışı asker toplayan’ 10 Rus gözaltına alındı

Nepal polisi, Ukrayna’daki savaş için yasadışı bir şekilde Nepallileri askere almaya çalışan 10 Rus’u gözaltına aldıklarını bildirdi.

Ukrayna'daki savaşın ardından Rusya'nın, 2022 sonbaharında taburlarını "yenilemek" amacıyla kısmi seferberlik ilan etmesiyle birlikte, Rus eğitimcilerin faaliyetleri Himalayalar’a kadar uzandı.

Nepal polisine göre, asker toplayanlar genç gönüllülere 9 bin dolar ve turist vizesi veriyordu.

Nepal polisi, bu olayın insan kaçakçılığı kapsamında değerlendirildiğini ve organize suç faaliyeti olarak nitelendirildiğini belirtiyor.

Katmandu bölgesi polis şefi Bhupendra Khatri, şüphelilerin mahkemeye çıkarılmadan önce savcılıkla görüşüldüğünü söyledi. Ancak duruşma tarihi henüz belirlenmedi.

Rus ordusu tarafından askere alınan altı Nepalli'nin ölümü üzerine, Nepal aileleri adına tazminat talep ediyor.

Rusya, kendi vatandaşlarını askere almamaları yönündeki Nepal kararına uymamıştı.

Himalaya ülkesinde bu durum, Gurkhalar gibi diğer uluslararası askeri hizmet geleneğinden farklı bir durumu temsil ediyor. Nepal, Gurkhalar aracılığıyla uzun bir askeri hizmet geleneğine sahip ve bu durum, ülkede endişe ve tepkiye neden oluyor.

Savaştaki cesaretleriyle tanınan Gurkhalar, İngiliz Hint ordusunda ve 1947'deki bağımsızlıktan sonra da Hint ordusunda görev yapmışlardı.

Her yıl 17 bin aday İngiliz ordusuna katılmak için başvuruyor, ancak sadece 230'u seçiliyordu. Bunlar, dört yıllık hizmetin ardından Birleşik Krallık'a yerleşebiliyorlardı. Ancak Rusya böyle bir anlaşmanın imzacısı değil.