Nijerya'da neler oluyor?

Ülkedeki kötü yönetime ve polis şiddetine karşı gösterilerin sürdüğü Nijerya’da devlet güçlerinin katlettiği kişilerle birlikte ölü sayısının en az 12 olduğu bildirildi.

Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) tarafından yapılan yeni bir açıklamada, ülkenin en büyük kenti Lagos’taki gösterilerde yaşamını yitirenlerin sayısının 12’ye yükseldiği bilgisi paylaşıldı.

Yaşamını yitirenlerin en az 10’unun devlet güçlerinin müdahalesinde öldürülenler olduğu belirtilen Af Örgütü açıklamasına göre, onlarca kişi de yaralandı. Güvenlik güçlerinin göstericilere karşı gerçek mermi kullandıkları ve bunun ölümlere neden olduğu verilen bilgiler arasında.

10 günü aşkın bir süredir devam eden gösterilerden çekinen hükümet, Lagos’un yanı sıra ülkedeki 36 eyaletin 8’inde hafta başında sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Salı akşamı yasağa karşı düzenlenen gösterilere devlet güçleri sert bir biçimde müdahale etmişti. Gözlemciler, ordu mensuplarının ateş açtığını duyurmuştu.

Olaylar sonrasında sokağa çıkma yasağı dün 72 saatliğine uzatıldı.

Ülkenin en büyük şehri olan 20 milyon nüfuslu Lagos’ta gösterilerin yanı sıra yağmalama eylemlerinin arttığı da bildiriliyor. Çarşamba günü de birçok semtte sokakların bloke edildiği ve onlarca mağaza ile banka şubelerinin yağmalandığı öğrenildi.

Nijerya'da eylemcilere yönelik kanlı saldırılar Güney Afrika'nın Pretoria ve Cap kentlerinde de protesto edildi.

Protesto eylemleri devlet güçlerinin iki gence şiddet uyguladığı bir video görüntüsü ardından başladı. Görüntüler kısa sürede binlerce kişi tarafından izlendi ve sanal ağlarda yoğun tepkiler oluştu. Teplerin hedefinde hırsızlığa karşı özel polis birlikleri SARS yer aldı. Eylemciler SARS'ın tasfiye edilmesini istedi. İlk protesto eylemi 8 Ekim'de yapıldı. İki haftadır süren eylemlerde yerel medyaya göre en az 30 kişinin hayatını kaybetti.