Nijerya’da yüzlerce kız çocuğu daha kaçırıldı

Nijerya’nın kuzey batısında onlarca silahlı kişi bir kız çocuklarının okuduğu bir okulu işgal ederek, yüzlerce öğrenciyi kaçırdı.

Fidye karşılığında kitlesel kaçırma saldırısının yaşandığı Zamfara eyaletindeki Jangebe okulu öğretmeni Sadi Kawaye, AFP’ye verdiği bilgide “300’ü aşkın kız kaçırıldı” dedi.

Kaçırılan kız çocuklarından ikisinin babası olan Sadi Kawaye, “Çetelerin öğrencileri kaçırdığına dair telefon üzeri bilgi aldım” diye ekledi.

Geçen hafta 42 çocuk Nijer eyaletinde kaçırılırken, Aralık ayında Katsina eyaletindeki Kankara’da 300’ü aşkın erkek çocuk kaçırılmıştı.

Bu kriminal çeteler çoğunlukla ülkenin kuzeyi ve merkezindeki dört eyalete yayılan Rugu ormanındaki kamplarda saklanıyorlar.

Mayıs 2020’de Uluslararası Kriz Grubu’nun yayınladığı bir rapora göre bu kriminal şiddet 2011’den bu yana 8 bini aşkın kişinin ölümüne, 200 bini aşkın kişinin evlerini terk etmesine nede oldu.

Ülkede terör estiren sık sık büyük ölçekli hayvan hırsızlığı ve fidye karşılığında kaçırma eylemleri gerçekleşiyor.

Çetelerden bazıları, Boko Haram ile de güçlü bağlar kurdu.  Özellikle aralık ayında Katsina eyaletindeki Kankara kentinde 344 öğrencinin kaçırıldığı saldırıda bu tür gruplar rol almıştı. Kankara’da alıkonulanlar, çeteler ile yetkililer arasındaki müzakereler sonucunda bir hafta sonra bırakılmıştı.