NYT’ye göre Trump, İran’ı vurma talimatı verdi

New York Times (NYT), ABD Başkanı Donald Trump’ın İran hedeflerini vurma talimatı verdiğini, ancak son anda vazgeçtiğini iddia etti.

İran ile ABD arasındaki gerilim tırmanmaya devam ederken, NYT yeni iddialar ortaya attı.

NYT’ye göre ABD Başkanı Donald Trump, İran hedeflerine yönelik 21 Haziran’da gerçekleşmek üzere askeri bir operasyonu onayladı. Amerikan yöneticilerine dayandırılan haberde, Trump’ın radarlar veya füze bataryaları gibi çok sayıda hedefe yönelik saldırı talimatı verdiği belirtildi.

Ancak uçakların havalandığı ve savaş gemilerinin pozisyon aldığı bir sırada, bu talimattan vazgeçildiği iddia edildi. Üst düzey bir Amerikalı yetkili, herhangi bir atış yapılmadığını söyledi.

Gazete, İran’a yönelik bir operasyonun halen gündemde olup olmadığı, Trump’ın fikrinin tamamen değişip değişmediği veya iptalin stratejik mi yoksa lojistik nedenlerle mi gerçekleştiği bilgisine ulaşmadıklarını kaydetti.

Perşembe günü bir Amerikan insansız gözetim aracının Hürmüz Boğazı dolaylarında İran tarafından düşürülmesi ardından gerilim tırmandı. ABD, insansız hava aracının uluslararası hava sahasındayken vurulduğunu iddia ediyor. İran ise hava sahasının ihlal edildiğini belirtirken, yeni bir açıklamada bu ihlale ilişkin “inkar edilemez” kanıtlara sahip olduklarını bildirdi.

Yaşanan olayın ardından bir çok cumhuriyetçi ve demokrat seçilmiş Beyaz Saray’da bir araya geldi. Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’ndeki grup başkanı Kevin McCarthy, ABD’yi İran karşısında “ölçülü” bir şekilde hareket etmeye çağıran bir bildiriye imza attı.