On binlerce İsrailli adli reforma karşı yeniden sokaklara çıktı

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de on binlerce kişi Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin dayattığı adalet reformuna karşı sokaklara çıktı.

Cumartesi akşamı yapılan eylemde on binlerce kişi bir araya geldi. Ülkenin en büyük protesto eylemi olarak değerlendirildi.

Tel Aviv’in dışındaki diğer birçok kentte de protesto eylemleri gerçekleşirken, polis eylemlere toplam katılım konusunda bir rakam vermedi.

Bu Pazar günü de bir protesto eylemi öngörülürken, Salı akşamı Tel Aviv’de reform karşıtlarının yeniden buluşacağı duyuruldu.

Reform projesinin ocak ayı başlarında duyurulmasından bu yana, her hafta on binlerce İsrailli, reform metnini ve aralık ayında Netanyahu tarafından kurulan hükümeti protesto etmek için bir araya geliyor.

Protestoların yoğunlaşması üzerine 27 Mart'ta reform projesi, “diyaloğa şans vermek” adına durduruldu. Ancak halkın reforma karşı seferberliği devam ediyor.  

Hükümet için reform her şeyden önce yürütmenin siyasallaştırdığını düşündüğü Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini Parlamento lehine azaltarak yetkileri yeniden dengelemeyi amaçlıyor.

Reformu eleştirenler ise tam tersine, bunun liberal olmayan veya otoriter bir sapmaya yol açma riski taşıdığına inanıyor.