Ortadoğu zenginlerinin serveti Mart'tan beri 10 milyar dolar arttı

Açlığa karşı sivil toplum örgütü OXFAM, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın en zengin 21 kişisinin Mart ayından bu yana servetlerini 10 milyar dolar arttırdığını belirtti.

OXFAM'a göre yeni koronavirüs küresel salgını bölgede eşitsizlikleri derinleştirdi ve 45 milyon kişi yoksulluğa düşebilir.

OXFAM, salgının başladığı Mart ayından beri "Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin en zengin 21 erkeğinin sahip olduğu servetin yaklaşık 10 milyar dolar arttığını kaydetti.

Açıklamada bu miktarın, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Covid-19 ile mücadele için BM'nin talep ettiği insani fonun yaklaşık beş katı olduğuna dikkat çekildi.

OXFAM'ın bölgedeki temel danışmanı Nabil Abdo, "Pandemi derin eşitsizlikleri ve bölgede milyonlarI işsiz, sağlığa erişimden ve herhangi bir sosyal güvenceden yoksun bırakan ekonomik sistemlerimizin büyük başarısızlıklarını gözler önüne serdi" dedi.

OXFAM, hükümetleri "hızlı bir şekilde harekete geçmeye ve toplumun en kırılganlarını korumak için gelirleri arttırmaya" çağırdı. 

BEYRUT'TAKİ HASARIN İKİ KATI

OXFAM bölge zenginlerinin arttırdığı servet ile Beyrut'ta 4 Ağustos'ta meydana gelen büyük patlamaların yol açtığı hasarlar arasında da paralellik kurdu.

Sivil toplum örgütüne göre 10 milyar dolar, yıkılan Lübnan başkentinin inşası için gerekli miktarın iki katına denk geliyor. Patlamada on binlerce konut yıkılmış, 3 bin 400'ü yaşanmaz hale gelmişti. Toplamda 40 bin konut etkilenmişti. Patlamalarda 180'i aşkın kişinin ölmüş, 6 bin 500 kişinin yaralanmıştı. BM'ye göre Lübnan nüfusunun yüzde 55'inden fazlası bundan böyle "yoksulluk tuzağına" düştü.