Pakistan’dan Hindistan’la nükleer savaş tehdidi

BM’de Hindistan’la olası bir savaş ihtimalini dile getiren Pakistan Başbakanı İmran Han, bu ülkeyle nükleer savaş yaşanabileceği tehdidinde bulundu.

Keşmir’in Hindistan’a bağlı kısmında özerkliğin yürürlükten kaldırılması ardından başlayan kriz sürüyor. Hindistan ile Pakistan arasındaki karşılıklı tehditler, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda da devam etti.

Genel Kurul’da konuşan Pakistan Başbakanı İmran Han, Keşmir krizinin iki ülke arasında bir nükleer savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Hindistan ordusunun üçte ikisine denk gelen 900 bin askerinin Keşmir’de olduğunu savunan İmran Han, Keşmir’de ‘kanın gövdeyi götüreceği’ iddiasında bulundu. Han, Keşmir’deki sokağa çıkma ve iletişim yasaklarının kalkmasından sonra çatışmaların şiddetleneceği uyarısında bulundu.

‘KONVANSİYONEL SAVAŞIN ETKİLERİ AĞIR OLACAK’

İmran Han, Hindistan’ın Keşmir’de bazı grupların düzenlediği saldırılardan Pakistan’ı suçlamasının devamı halinde iki nükleer güç arasında savaş ihtimaline de dikkat çekti.

Olası bir savaşın nükleer silah kullanılması halinde tüm dünya için tehlikeli olacağını vurgulayan Han, savaş halinde ülkesinin ‘teslim olmak’ yerine ‘ölüme kadar özgürlük için mücadele edeceğinin’ altını çizdi.

İmran Han’dan önce söz alan Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise, Keşmir sorununa doğrudan değinmemişti. Modi, Keşmir’deki bağımsızlık yanlısı grupları kastederek, ‘terörist grupların’ faaliyette olduklarını savunmuştu.

İki ülkenin Büyük Britanya’dan bağımsızlıklarını kazandığı 1947 yılından bu yana Keşmir’in kontrolü için iki kez savaş çıkmıştı. Son olarak bu yılın şubat ayında radikal İslamcı bir grubun düzenlediği bir saldırı ardından sınır bölgesinde çok sayıda karşılıklı saldırı ve taciz gerçekleşmişti. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, bu ay başında Cemmu ve Keşmir adıyla idare edilen bölgenin özerkliğinin yürürlükten kalktığını duyurmuştu.