Pakistanlılar bombaların gölgesinde sandık başında

Pakistanlılar, yüksek gerilim ortamında sandık başına gitti. Bir seçim bürosu yakınında düzenlenen saldırıda en az 30 kişi öldü.

Ülkenin güney batısındaki Ketta kentinde bir seçim bürosu yakınında bombalı saldırı düzenlendi. Yerel kaynaklara göre saldırıda en az 30 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Saldırıyı üstlenen olmadı. Daha önce de bir dizi saldırı gerçekleşirken, ordunun seçimlere karıştığı yönünde ağır suçlamalar var.

207 milyon nüfuslu ülkede 106 milyon seçmen sandık başına çağrıldı. 85 bin büroda kullanılacak oylara ilişkin ilk sonuçların akşam saatlerine çıkması bekleniyor.

Askeri darbeler ve siyasi cinayetle dolu bir geçmişi olan ülkede seçimler yüksek gerilim ortamında yapılıyor. Yürütülen seçim kampanyası bazı gözlemciler tarafından ülke tarihinin “en kirli” seçim kampanyası olarak değerlendirildi. Çok sayıda manipülasyon iddiası var.

Seçimlerde eski kriket şampiyonu İmran Han ve partisi Pakistan Adalet Hareketi’nin kazanması bekleniyor. İmran Han, İslambad yakınındaki Bani Gala’da oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada “Pakistan tarihinin en hayati seçimlerinden biri. Bu ülkeyi yıllardır rehin alan partilerden kurtulmanın zamanı geldi” dedi.

Seçimler 800 bin askeri ve polisin gölgesinde yapılıyor. Aynı zamanda bir dizi saldırı gerçekleşti. Ketta’daki saldırının yanısıra bir polis Belucistan’daki bir kasabada oy bürosuna atılan el bombası ile ölürken, başka bir olayda Adalet Hareketi’nin bir üyesi öldü, 3 kişi de yaralandı.

Temmuz ortasına seçim mitingleri sırasında düzenlenen bir dizi saldırıda 3’ü aday olmak üzere 180 dolayında kişi hayatını kaybetti.