Peru’da katliamcı Fujimori’ye af

Peru Anayasa Mahkemesi, 2009 yılında insanlığa karşı suç ve yolsuzluk suçlarından 25 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Cumhurbaşkanı Alberto Fujimori'nin serbest bırakılmasına karar verdi.

“İnsani af” adı altında alınan tahliye kararına itiraz yolu yok. Böylece, 2017 Noel Arifesi'nde dönemin Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski tarafından insani nedenlerle verilen af ​​yerine getirilmiş oldu.

Ekim 2018'de Peru yargısı bu affı iptal etmiş ve Alberto Fujimori'yi Ocak 2019'da hapishaneye geri göndermişti.

83 yaşındaki Fujimori o dönemde sağlık sorunlarını gerekçe göstererek, "Hapishaneye geri dönmek yavaş ve kesin bir ölüm cezasıdır" demişti.

Alberto Fujimori 1990 ile 2000 yılları arasında Peru'yu demir yumrukla yönetti. Büyüyen muhalefet karşısında Kasım 2000'de köken ülkesi Japonya'ya kaçtı ve faks yoluyla görevinden vazgeçtiğini duyurdu.

Alberto Fujimori, daha sonra gittiği Şili tarafından 2007 yılında iade edildikten sonra, Maocu Aydınlık Yol gerillalarına karşı işlediği suçlarla karşı karşıya kaldı.

Fujimori’nin emriyle 1991-1992 yıllarında bir ölüm mangası tarafından gerçekleştirilen iki katliam, Peru mahkemeleri tarafından insanlığa karşı işlenmiş suçlar olarak ele alındı.