Riyad ve Doha arasında üst düzey temas

Katar Dışişleri Bakanı ve Suudi temsilci Doha’da bir araya geldi. Bu görüşme, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden kurulduğu Ocak ayından beri ilk üst düzey görüşme oldu.

Doha’dan yapılan resmi açıklamaya göre Katar Dışişleri Bakanı Sultan Bin Saad El Mariki, Suudi diplomat Ali El Kahtani ile “iki ülke arasındaki ilişkiler ve ortak çıkar konuları” üzerine konuştu.

Haziran 2017’de Suudi Arabistan ve ittifakları Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, Katar ile ilişkilerini kesmişti.

Bu dört ülke Katar’ı özellikle İran’a çok yakın olmak ve Müslüman Kardeşler’i desteklemekle suçlamışlardı. Türk devleti ile Katar arasındaki ilişler de krizin nedenleri arasında yer alıyordu.

5 Ocak’taki Körfez İşbirliği Konseyi zirvesi sırasında bir uzlaşıya gidildi.

Suudi Arabistan’da Katara yönelik üç yıl aradan sonra ilk ticari uçuş 11 Ocak’ta gerçekleşmişti.

Ocak ayındaki görüşmelerde Katar ve Suudi Arabistan, karşılıklı olarak büyükelçiliklerini de yeniden açacaklarını bildirmişti.

Bu yakınlaşmaya rağmen aralarındaki güvensizlik devam ediyor. Bununla birlikte Suudi Arabistan, Körfez’de İran’a karşı bir cephe oluşturmayı kendi yararına görürken, Katar da böyle bir uzlaşı ile özellikle 2022 Dünya Futbol Kupası’nı sorunsuz yerine getirmeyi umuyor. Uzlaşının İran ve Türkiye’ye yansımaları ise henüz netlik kazanmadı.