Rusya’da gözaltına alınanların sayısı 1600’ü aştı

Rusya’da muhalif Aleksey Navalni’nin serbest bırakılması için düzenlenen protesto gösterileri sırasında 1600’ü aşkın kişi gözaltına alındı.

Rus polisi eylemlerin önüne geçmek için olağanüstü tedbirler alırken, bir çok kent merkezine girişleri kapattı.

Eylemleri takip eden sivil toplum örgütü OVD-Info’ya göre en az 50 kentte 1600’ü aşkın kişinin gözaltına alındığını bildirdi.  Bu gözaltıların 140’ının Moskova’da gerçekleştiği belirtildi. Bir önceki bilançoda 1000 kişinin gözaltına alındığı bilgisi verilmişti.

Moskova’nın merkezinde yürüyen çalışan onlarca kişi “Putin bir hırsız”, “Özgürlük” şeklinde sloganlar attı. Polisin aldığı olağanüstü tedbirler nedeniyle eylem yeri son anda değiştirildi.

Ülkenin diğer bir ucundaki Vladivostok’ta polis kent merkezini kapatınca, sadece onlarca kişi bir araya geldi.

Ülkenin üçüncü kalabalık bölgesi Novosibirsk’te Tayga isimli medyaya göre 5 bini aşkın kişi hükümet karşıtı gösteriye katıldı.

Zehirlendikten sonra Almanya’da tedavi olan Navalni, 17 Ocak günü Rusya’ya döndüğünde tutuklanıştı. Navalni’nin önümüzdeki hafta hakim karşısına çıkarılması bekleniyor. Hakkında birçok soruşturma bulunuyor. Avukatına göre, Navalni hakkına yaklaşık iki buçuk yıl hapis cezası verilebilir.

Navalni’nin tutuklanmasına karşı geçen hafta Cumartesi günü de ülke genelinde onbinlerce kişi sokaklara çıkmış, 4 bini aşkın kişi gözaltına alınmıştı. Navalni’nin birçok yakın ittifakı da Cuma günü ev hapsine alındı.

Rus yetkililerin eylemler konusunda uyarılarına rağmen Navalni Perşembe günü yaptığı çağrıda Rusları yeniden sokaklara çağırarak, “Korkmayın. Çoğunluk yanımızdadır. Onları uyandıralım” demişti.