Rusya’da Navalni yanlısı 1000'i aşkın gözaltı

Rusya’da tutuklu muhalif Aleksey Navalni’nin serbest bırakılması için yeniden protesto eylemleri gerçekleşti. Polis 1000'i (bin) kişiyi gözaltına aldı.

Protesto eylemlerini izleyen OVD-info isimli sivil toplum örgütüne göre bu Pazar günü onlarca kentte gözaltılar gerçekleşti.

Polis birçok kent merkezini kapatarak eylemlerin önüne geçmeye çalıştı. OVD-info’ya göre gün içinde 142'si Moskova'da olmak üzere 1000'i aşkın kişi gözaltına alındı.

Rus adaleti, Aleksey Navalni’yi henüz bırakmadı. Önümüzdeki hafta hakim karşısına çıkarılması bekleniyor. 17 Ocak’ta Almanya’dan Rusya’ya döndüğünde tutuklanan Navalni hakkında birçok soruşturma bulunuyor. Avukatına göre, Navalni hakkına yaklaşık iki buçuk yıl hapis cezası verilebilir.

 Navalni’nin tutuklanmasına karşı geçen hafta Cumartesi günü de ülke genelinde onbinlerce kişi sokaklara çıkmış, 4 bini aşkın kişi gözaltına alınmıştı.

Navalni’nin birçok yakın ittifakı da Cuma günü ev hapsine alındı. Rus yetkililer son günlerde bir çok kez Navalni yanlılarını, eylemler sırasında şiddet yaşanması halinde soruşturmaya tabi tutacakları uyarısında bulundu.

Buna rağmen Navalni Perşembe günü yaptığı çağrıda Rusları yeniden sokaklara çağırarak, “Korkmayın. Çoğunluk yanımızdadır. Onları uyandıralım” dedi.

Protesto eylemleri, Navalni’nin Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Karadeniz kıyılarında görkemli bir sarayının olduğuna dair yayınladığı bir görüntüyle birlikte arttı. Araştırma haber videosu YouTube üzerinde 100 milyondan fazla kez izlendi.  Navalni, “Putin için bir saray: En büyük rüşvetin öyküsü” başlıklı araştırma videosunda, Karadeniz kıyılarındaki görkemli bir sarayı gösteriyor.

Putin ise suçlamaları yalanlayarak, “beyin yıkma” amaçlı olduğunu savundu.