Rusya’da nükleer santralde üç reaktör durdu

Rusya’nın başkenti Moskova’nın 300 kilometre kuzey batısındaki Kalinin nükleer santralinde elektrik kesintisi nedeniyle üç reaktör durdu. Yetkililer herhangi bir radyoaktivite artışı görülmediğini savundu.

Rus nükleer enerji üreticisi Rosenergoatom, “Kalinin nükleer santralindeki transformatörlerden birinde kısa devre nedeniyle elektrik iletim hatlarında bağlantı koptu” dedi. Sonuç olarak, 1, 2 ve 4 nolu reaktörlerin ağla bağlantısının kesildiği bilgisi verildi.

Rus nükleer kurumu Rosatom’a bağlı olarak çalışan Rosenergoatom, herhangi bir radyoaktivite artışı tespit edilmediğini savundu.

Ria Novosti ajansına konuşan nükleer santralin bir sorumlusu, yaşananların nedeninin belirlenmeye çalışıldığını belirtti. Rosenergoatom’un bir sorumlusu ise 4 numaralı reaktörün gün içinde faaliyete geçebileceğini ancak 1 ve 2 nolu reaktörlerin, olayın nedenleri belirlenene kadar kapalı kalacağını bildirdi.

Moskova’ya en yakın nükleer santral olan Kalinin, Tver bölgesinde bulunuyor. Bu santralde dört reaktörden oluşuyor ve hafif su ile çalışıyor. Santralin son reaktörü 2012’de işlevsel hale getirilmişti.