Rusya Kiev etrafına güç yığıyor, AB’den ‘öldürücü silah’ yardımı

Rusya ordusu Ukrayna’nın başkenti Kiev çevresindeki gücünü arttırırken, Herson (Kherson) kapılarına dayandı. AB ise “tarihi” bir kararla Ukrayna’ya “öldürücü silah” yardımını kolaylaştıracak.

24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı harekat altıncı gününde devam ediyor.

Taraflar arasında Belarus sınırında 28 Şubat Pazartesi günü yapılan görüşmede ardından heyetler istişarelerde bulunmak için başkentlerine döndü.  İkinci tur görüşmelerin yakında gerçekleşmesi bekleniyor.

KİEV ETRAFINDA ÇEMBER DARALIYOR

Sahada ise uydu görüntüleri Rus ordusunun Kiev’e yaklaşık 25 kilometre mesafede, 60 kilometrelik bir hat üzerinde askeri yığınak yaptığını gösteriyor.

Kuzey doğuda ülkenin ikinci büyük kenti olan Harkiv (Kharkiv) Rus ordusu tarafından bombalanıyor. Ukraynalı yetkililere göre en az 11 kişi bu kentte öldü, onlarcası yaralandı.

RUS ORDUSU HERSON KAPILARINA DAYANDI

2014’de Rusya Federasyonu’na bağlanan Kırım’ın kuzeyinde yer alan Herson kenti ise kuşatma altında.

Herson Belediye Başkanı İgor Kolihayev Facebook sayfasında yaptığı açıklamada “Rus ordusu Herson girişlerine barajlar kurdu. Durumun nasıl gelişeceğini kestirmek zor” dedi ve ekledi: “Herson Ukrayna’dır, Ukrayna olarak kalacaktır. Herson direniyor.”

Sanal ağlarda ve bazı yerel medya organlarında yayınlanan görüntüler Rus ordusunun 290 bin nüfuslu bu kentte giriş yaptığını gösteriyor.

Ülkenin kuzey doğusundaki Sumı bölgesinde bulunan Ahtirka kentindeki bir askeri üs pazartesi günü Rus ordusu tarafından bombalanmıştı. Sumı Valisi Dmitro Jivitski, Facebook sayfasında bombardıman sonucu 70’i aşkın Ukraynalı askerin öldüğünü açıkladı.

YÜZLERCE SİVİL ÖLDÜ

Ukrayna’ya göre savaşın başından bu yana 350 sivil öldü. Ancak Rusya sivilleri hedef almadıklarını belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre 24 Şubat’tan bu yana 500 bine yakın Ukraynalı komşu ülkelere sığındı.

İSVİÇRE ‘TARAFSIZLIĞINI’ BOZDU

Batı cephesinde ise yaptırımlar giderek sertleşiyor. İsviçre ilk kez “tarafsızlık statüsünü” bozarak Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkeler arasındaki yerini aldı.

Yaptırım kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mal varlıklarının dondurulması ve Rusya’dan gelen uçaklara hava sahasının kapatılması da yer alıyor.

Batının yaptırımları Rusya ekonomisi, enerji kaynaklarını, ulaşımı ve medyayı vuruyor.

Facebook ve Instagram üzerinde Rus medyası Sputnik’e erişim 27 AB ülkesinde, Meta grubu tarafından yasaklandı.

AB’DEN ÖLDÜRÜCÜ SİLAH YARDIMI

Askeri alanda ise Batılı ülkeler, Ukrayna’ya silah yardımı yapmaya devam ediyor.

Avrupa Birliği’nin. 27 ülkesi ilk kez öldürücü silahlar için Ukrayna güçlerine 450 milyon euroluk yardımın önünü açacak. Askeri yardımları kolaylaştıran bu yardıma savaş uçakları da dahil.