Sarı Yelekliler eylemlerine katılım yeniden yükselişte

Fransa’da toplumsal adaletsizliklere karşı 9’uncu kez düzenlenen Sarı Yelekliler eylemlerine katılımın önceki haftalara oranla artış gösterdiği bildiriliyor.

17 Kasım’da akaryakıt zamlarına karşı tepki olarak başlayan ancak giderek hükümetin liberal ekonomi politikalarına karşı direnişe dönüşen Sarı Yelekliler’in 9’uncu eylem gününde onlarca kentte gösteriler düzenlendi.

İÇİŞLERİ’NE GÖRE 84 BİN KİŞİ KATILDI

İçişleri Bakanlığı’na göre dünkü eylemlere 8 bini başkent Paris’te olmak üzere 84 bin kişi katılırken, Sarı Yelekliler’e göre katılım çok daha yüksekti. Ancak resmi rakamlara göre dahi geçtiğimiz haftaya oranla katılımın katlandığı görülüyor.

İçişleri Bakanlığı’na göre, Noel ve Yılbaşı tatillerinin etkisiyle katılımın düşük kaldığı Sarı Yelekliler’in 29 Aralık’taki eylemine 32 bin, 5 Ocak’taki eylemine ise 50 bin kişi katılmıştı.

Aralık ayında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un asgari ücretlilere geçim yardımı arttırımı gibi birçok önlemi açıklamış ve 15 Ocak’tan itibaren ülke sorunlarına ilişkin ulusal düzeyde bir tartışmanın başlatılacağını duyurmuştu. Ancak buna rağmen Sarı Yelekliler’in eylemleri sürmeye devam edecek.

BİNLERCE GÖZALTI

Halen birçok kentte günlük olarak standlar açan veya otoyol gümrüklerinde eylemlerini sürdüren Sarı Yelekliler’in bugüne kadarki ulusal çaptaki 9 eylem gününde polisle sert çatışmalar yaşanmıştı.

İçişleri Bakanlığı’na göre, bugüne kadarki en şiddetli eylem 8 Aralık’ta olurken, 2 bini aşkın kişi polis tarafından yakalandı. Bu kişilerden bin 700’ü aşkını ise gözaltına alınmıştı.

5 Ocak’taki Cumartesi eyleminde 345 kişi polis tarafından kısa süreli veya gözaltı amaçlı alıkonurken, bu sayı dün gün boyunca 244 olarak gerçekleşti.