Sendikalardan Volkwagen’e ‘Rojava’ vetosu

Alman Volkwagen (VW) grubu çalışanlarını temsil eden iki büyük sendika, Türk işgali sürdüğü müddetçe, bu grubun Türkiye’de fabrika kurmasını bloke edeceklerini açıkladı.

VW sendikaları, Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgali sürdüğü müddetçe, Türkiye’de kurulması öngörülen fabrikayı veto edeceklerini bildirdi.

VW şirketinin komite başkanı ve şirketin gözetim konseyi üyesi Bernd Osterloh Bloomberg gazetesine yaptığı açıklamada, “Açık söylemeliyim ki, işçilerin temsilcileri Türkiye askeri yöntemler ve zorla siyasi hedeflerine ulaşmaya çalıştığı müddetçe tüm onaylamaları veto edecek” dedi.

Volkwagen, uluslararası alanda Türk işgaline karşı ortaya konulan yoğun tepkilerin ardından geçen ay, Türkiye’de yeni bir fabrika kurma projesini, Türk işgali nedeniyle askıya almıştı.

VW, yeni fabrikasını kurmak için Manisa’yı tercih etmişti. 2022’de başlaması planlanan proje ile 5 bin iş biriminin kurulması öngörülüyor. Şirket, fabrikada yeni kuşak Passat ve iki modeli Skoda Superb’i üretmeyi planlıyor. Fabrika, yılda maksimum 300 bin araç üretme kapasitesine ulaşmayı hedeflerken, burayı Türkiye ve Ortadoğu’ya yayılma üssü olarak inşa etmeyi amaç ediniyor.

Şirketin Türkiye’deki fabrikayı kurma kararını askıya alması ardından, Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan, ev sahipliği yapmak için sırada bekliyor. VW, alternatif bir tesis arayışında olmadığını söylüyor.

VW işçilerinin temsilcileri olan sendikalar, şirketin stratejik kararlarının çoğunda büyük bir etkiye sahip. Temsilciler, şirketin gözetim konseyindeki sandalyelerin yarısına sahip olmakla birlikte, veto hakkını ellerinde bulunduruyorlar.