Sınırda katledilen mülteci için AİHM’den Macaristan’a ceza

2016’da Sırbistan’dan Macaristan’a kaçak yollarla geçmeye çalışırken Macar polisinin saldırısında yaşamını yitiren Suriyeli mülteci için AİHM, Budapeşte yönetimini 40 bin Euro para cezası ödemeye mahkum etti.

2016 yılında Sirbistan’dan yola çıkan, aralarında çocuklu aileler ile iki Suriyeli kardeşin bulunduğu bir grup mülteci, Tizsa nehri üzerinden Avrupa Birliği üyesi Macaristan’a geçmeye çalışırken Macar polisinin saldırısına maruz kalmıştı.

Mülteciler botta hareket halindeyken polisler taş, köpek ve biber gazlarıyla saldırarak onların Macaristan sınırından geçmelerini engellemeye çalışırken Suriyeli kardeşlerden biri nehre düşerek boğulmuştu.

AB’ye ulaşan Suriyeli mülteci, kardeşinin ölümüne neden olan Macar polislerinin yargılanıp cezalandırılması için hukuk mücadelesi verdi. Macaristan’ın dava dosyasını kapatması üzerine Suriyeli mültecinin talebi üzerine dava bir süredir Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİMH) gündemindeydi.

AİHM: MÜLTECİLERE ÖLÜM DEĞİL YAŞAM HAKKI VERİLMELİ

Sağcı/popülist Viktor Orban’ın iktidarına yönelik açılan AİHM’deki davada karar açıklandı. Macaristan yönetimi ile yargısının Suriyeli mültecinin ölümüyle sonuçlanan olayı yeterince araştırmadığına ve sorumlularının açığa çıkarılarak yargılanmadığına kanaat getiren AİHM, Orban iktidarını toplam 40 bin Euro para cezası ödemeye mahkum etti.

Olayın Budapeşte hükümetinin açıkladığı gibi gerçekleşmediğine ve mültecilerin planlı bir şekilde ölümle yüz yüze getirildiğine dikkat çekilen AİHM’in kararında devamla, “Mültecilere ölüm değil, yaşam hakkı verilmeli” vurgusu yapıldı.

Macaristan’ın ödemeye mahkum edildiği 40 bin Euro para cezasının 5 bin 600 Eurosu mahkeme masraflarından oluşuyor, geri kalan 34 bin Euro ise yaşamını yitiren Suriyeli mültecinin ailesine verilecek.