Sipri : Dünyada nükleer silahlar daha az, ama daha modern

Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (Sipri), dünyada nükleer başlıkların bu yıl içerisinde daha da azaldığını ancak silahların daha modernleştiğini belirtti.

Sipri tarafından yayınlanan rapora göre, nükleer başlık sahibi ülkeler “yüksek derecede önem” veriyor.

2019 yılının başı itibariyle ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore’nin elinde 13 bin 865 nükleer silah bulunduğu kaydedildi. Bu da 2018 yılı başına kıyasla, 600 silahın azaldığını gösteriyor.

Ancak buna paralel olarak, nükleer güçlerin silahlarını modernize etmekte olduğunu belirten Sipri, Çin, Hindistan ve Pakistan’ın da nükleer silahların boyunu büyüttüğüne dikkat çekti. Kısaca rapora göre, nükleer silahlar daha azaldı ama daha yeni durumdalar.

Son yıllarda nükleer silahlardaki azalmanın özellikle ABD ve Rusya’da gerçekleştiği belirtildi. Mevcut durumda dünya genelindeki nükleer silahların yüzde 90’ından fazlası bu iki gücün elinde bulunuyor.

Bu çerçevede, ABD ve Rusya’nın New START isimli, 2010 yılında imzalanan anlaşmadaki zorunluluklarına uyduğu ifade edildi. Sözkonusu anlaşma, Soğuk Savaş dönemine ait eski nükleer başlıkların etkisiz hale getirilmesi fonksiyonel başlıkların belli bir sınırda tutulmasını öngörüyor.

Ancak bu sözleşme 2021 yılında sona erecek. ABD ile Rusya arasında sözleşmenin sürdürülmesi için henüz ciddi bir tartışma yok. Rusya kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, ABD’nin anlaşmayı sürdürmemesi halinde kendilerinin de çekilmeye hazır olduğunu bildirmişti.

Sipri, Hindistan ve Pakistan sınırlarında nükleer silahların çoğalmasının ise endişe verici olduğuna dikkat çekti. Konvansiyonel bir çatışmanın nükleer çatışmaya dönmesinden endişe ediliyor.

Sipri’ye göre başta ABD’de olmak üzere stratejik doktrin değişikliği ile birlikte nükleer silahlara daha fazla önem atfediliyor. Nükleer silahlar beş yıl önce dünya genelinde marjinalleşirken, bu eğilimden uzaklaşmaya başlandığı endişesi raporda ifade ediliyor.