SPLM-N Sudan ile barış anlaşması konusunda umutlu

Sudan’da yıllarca El Beşir diktatörlüğüne karşı mücadele eden SPLM-N adlı örgüt ile yeni Sudan hükümeti arasında önümüzdeki hafta yeniden başlayacak barış görüşmelerine dair umutlar yükseliyor.

Ömer El Beşir’in 30 yıllık iktidarının Nisan ayında son bulmasıyla birlikte kurulan geçici hükümet, Darfur, Güney Kurdufan ve Mavi Nil gibi eyaletlerde etkili olan Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) ile de görüşmeleri yeniden başlatıyor.

Ekim ayından bu yana Güney Sudan’ın başkenti Juba’da yürütülen müzakerelere ilişkin konuşan SPLM-N yöneticisi Yaser Arman, El Beşir diktatörlüğünden sonra ülkedeki silahlı güçlerin geleceğinin müzakere edilmesinin önemine işaret etti. Geçici Sudan hükümet konseyi ile en geç üç aya kadar bir barış anlaşmasını ortaya koymak istediklerini vurgulayan Arman, 10 Aralık’ta yeniden başlayacak müzakerelerde bu yönlü bir sonuç çıkabileceğini dile getirdi.

ABD’YE ‘KARA LİSTEDEN ÇIKARTMA’ ÇAĞRISI

SPLM-N Başkan Yardımcısı olan Yaser Arman, ayrıca ABD’ye Sudan’ı ‘terörizme destek veren ülkeler’ listesinden çıkarması çağrısı yaptı. Arman, Ömer El Beşir’in Ulusal Kongre Partisi’nin kapatılmasıyla artık Sudan’ın ‘terörizme destek vermediğini’ savundu. Arman, Sudan’a yönelik yaptırımların tüm ülkeyi ve farklı halklar ile inançları vuracağı uyarısında bulundu.

SPLM-N, uzun süre Güney Sudan’ın bağımsızlığı için mücadele eden Sudan Halk Kurtuluş Hareketi SPLM’nin devamı niteliğinde. 2011 yılındaki referandumla Sudan’ın güneyi bağımsızlığına kavuşurken, Sudan içinde kalan Darfur, Güney Kurdufan ve Mavi Nil bölgelerinin de bağımsızlığı için mücadele eden gruplar SPLM- Kuzey adıyla hareket etmeye başlamıştı.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın soykırım suçuna rağmen kirli ilişkilerinde ısrar ettiği eski Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir döneminde El Kaide başta olmak üzere birçok radikal İslamcı örgüte yardım edildiği biliniyor. El Kaide’nin 2011 yılında öldürülen lideri Usame Bin Laden, 1992-1996 yılları arasında Sudan’da yaşamıştı.