Sudan’da 72 saatlik ateşkes

Sudan’da ordu ve eski ortağı paramiliterler arasında yaşanan çatışmada ABD öncülüğünde 72 saatlik ateşkes konusunda anlaşmaya varıldı. Ancak çatışmaların durup durmadığı henüz öğrenilemedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı yazılı açıklamada son 48 saatte yürütülen yoğun müzakerelerden sonra Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) tüm ülkede ateşkesi hayata geçirmeyi kabul ettiğini bildirdi.

Darbe ardından ülkenin defakto yöneticisi olan general Abdul Fettah El Burhan öncülüğündeki Sudan Silahlı Kuvvetleri Facabook sayfasında yaptığı açıklamada ateşkese uyduklarını belirtti.

Rakip general Muhammed Hamdan Dagalo’nun başında olduğu HDK de “insani koridorun açılması ve sivillerin yer değiştirmesinin kolaylaştırılması” için ateşkes yaptıklarını duyurdu.

Sudan’da sivil bloğu temsil eden Özgürlük ve Değişim Güçleri (ÖDG) sözcüsü Halid Omar Yusuf, AFP’ye yaptığı açıklamada insani ateşkesten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Nihai bir ateşkesin yöntemleri üzerine bir diyalogu başlatacak” dedi.

ABD ve ittifaklarının kalıcı bir ateşkes için “komisyon” kurma amacıyla müzakereleri sürdürdüğü bildirildi.

15 Nisan’da çatışmalar başladı. Başkent Hartum’da özellikle patlamalar, silahlı çatışmalar ve hava saldırıları durmadı.  Binlerce sivil başkentten kaçmak zorunda kaldı. Kaçamayanlar ise elektrik, su ve yiyeceksiz kaldı.

BM’ye göre çatışmalarda şimdiye kadar en az 427 kişi öldü, 3700 kişi yaralandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afrika’nın doğusundaki bu ülkede yaşanan şiddet olaylarının tüm bölge ve ötesine yayılma riski olduğu konusunda uyardı.

Normal zamanlarda bile enflasyonun üç haneli olduğu ülkede bir kilo pirinç veya bir litre benzin altın fiyatına satılıyor.