Sudan’da bayramda da çatışmalar sürüyor

Sudan’da Ramazan Bayramının ilk gününde de bombalar ve silahlar patlamaya devam etti.

15 Nisan’dan bu yana olduğu gibi Ramazan Bayramı’nın ilk gününde de başkent Hartum bomba sesleriyle sarsılmaya devam etti.

Uçaklar birçok yeri bombalarken, sokaklarda çatışmalar yaşandı.

Doktorlar Sendikası, Hartum’un birçok mahallesinin gece boyunca bombalandığını ve sabah saatlerinde devam ettiğini belirti.

Oysa son günlerde ateşkes için diplomatik temaslar yoğunlaşmıştı. BM, ABD, Arap Birliği, Afrika Birliği ve bölgesel birçok güç ateşkes için girişimlerde bulundu. En azından Ramazan Bayramı boyunca ateşkes yapılması umut ediliyordu.

Çatışmanın tarafları da ateşkes yönünde mesajlar verse de pratikte silahlar susmadı.

Şimdiye kadar en az 330 sivil hayatını kaybederken, taraflar karşılıklı olarak hem birbirlerini suçlamaya hem de zafer duyurularında bulunmaya devam ediyor. Hangi gücün nereyi kontrolünde tuttuğunu doğrulamak mümkün görünmüyor.

Fiili olarak devletin başında bulunan general Abdul Fettah El Burhan’a bağlı ordu ile Muhammed Hamdan Daglo’ya bağlı paramiliter bir güç olan Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasında iktidar mücadelesi var.

Binlerce üyesi olan HDG, daha önce kanlı Darfur savaşında milis olarak yer aldıktan sonra, resmi olarak Sudan ordusuna bağlandı. Ekim 2021’de ise ordu ile HDG birlikte sivilleri iktidardan uzaklaştırdı.

Doktorlar Sendikası’na göre çatışmaların başından bu yana Hartum’daki 74 hastanenin yüzde 70’i hizmet dışı kaldı. Bu hastaneler ya bombalandı ya da silahlı gruplar tarafından ele geçirildi. İnsani örgütlerin çoğu da yardımları askıya almak zorunda kaldı.

Şiddetin başlamasından önce Sudanlı 45 milyon kişinin üçte birinden fazlası acil yardıma ihtiyaç duyuyordu. Durum daha da kötüleşti.