Sudan’da bir eylemciyi öldüren 27 istihbaratçıya idam cezası

Sudan’da bir mahkeme, Aralık 2018’de bir eylemcinin ölümünde rolü olan istihbarat servisinin 27 üyesine idam cezası verdi.

Yargıç Sadık Abdulrahman’a göre, istihbarat servislerine ait merkezlerde tutulan bir eylemci işkence ile katledildi. Bu davada yargılanan 27 kişi asılmak suretiyle idam cezasına çarptırıldı.

Sudan’da halk hareketi sonucu diktatör Ömer El Beşir rejimi Nisan 2019’da devrilmişti. Eylemler, yönetime el koyan askerlere karşı da devam etmişti. Sonuç olarak askerler ve sivillerden oluşan Egemen Geçiş Konseyi, Ağustos ayında kuruldu. Eylül ayında da ilk sivil Başbakan Abdullah Hamduk, göreve başladı.

Yeni yönetim öncelikli olarak eski rejimin yapılarını tasfiye etmeye başladı. Bir kararname ile Beşir rejimi altında hayata geçirilen sendikalar feshedildi. Kasım sonunda feshedilen Beşir’in partisi Ulusal Kongre Parti’nin tüm mal varlıklarına el konulmasını yürütmek amacıyla bir komisyon da kurdu.

1989’da darbe ile iktidara gelen Ömer El Beşir, 30 yıl boyunca ülkeyi demir bilekle yönetti. Hakkında ağır insan hakları suçlamaları ve soykırım suçlaması bulunuyor. Beşir mevcut durumda başkent Hartum’daki bir cezaevinde tutuluyor.

Aralık ayı içerisinde Sudan başsavcılığı, Darfur’da 2003 yılından itibaren işlenen suçlara ilişkin de soruşturma başlattı. Soruşturmanın hedefinde Ömer El Beşir rejiminin sorumluları var. Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu (UCMK), 2003'ten sonra Darfur'da hükümet destekli milis gücü Cancavitlerin 200 binden fazla sivili öldürüldüğünü, sistematik tecavüzler yaşandığını ve milyonlarca insanın yerinden edildiğini kaydetmişti.