Sudan'da isyancı hareketlerle barış anlaşması

Sudan hükümeti ile çok sayıda isyancı hareket arasında, Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da barış anlaşması yapıldı.

Barış anlaşmaları iki zamanlı olarak parafe edildi. Sudanlı yöneticiler, Ömer El Beşir'in devrilmesinden sonraki bu önemli başarılarını kutlamak için Güney Sudan'ın başkentinde anlaşmayı imzalamayı tercih ettiler.

Anlaşmaların ilki Darfur'daki isyancı hareketlerle yapıldı. Bu bölgede diktatör 2003 yılından itibaren diktatör Ömer El Beşir döneminde 300 bini aşkın kişi öldü, 2,5 milyon kişi göçe maruz kaldı. Diğer anlaşma Güney Kordofan ile Mavi Nil isyancı hareketi ile yapıldı. Sözonusu bölgedeki savaş en az bir milyon kişiyi etkiledi.

Hükümet kanadında, Egemen Konsey'in Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daglo anlaşmayı imzaladı.

Daglo aynı zamanda Darfur'daki iç savaş sırasında katliamlar yapmakla suçlanıyor. Bu nedenle sembolik bir anlam biçiliyor.

Dünün düşmanları olan Daglo ile Sudan Devrim Cephesi bünyesinde toplanan isyancı hareketlerin liderleri el sıkıştı ve birlikte bir kaç adım dans etti.

Anlaşma, tanık olarak Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir tarafından da parafe edildi.

Abdulwahid Nur'un Sudan Özgürlük Hareketi ile Abdulaziz El Hilu'nun Kuzey Sudan Kurtuluşu Halk Hareketi, imza törenini boykot etti. Her iki silahlı grup, anlaşmayı imzalamayı reddediyor.

Barış müzakereleri, Öner El Beşir'in Nisan 2019'da devrilmesi ardından yeni hükümetin önceliği olmuştu. Görüşmeler geçen Kasım ayında Cuba'da başlamıştı.

31 Ağustos itibariyle imzalanan anlaşma metinleri, silahlı grupların belli bir sürede kendilerini tasfiye etmeleri ve orduya katılmalarını öngörüyor. Düzenli ordu ise Sudan halkının tüm bileşenlerini içerecek şekilde yeniden organize edilecek.