Tahran ABD’yi, Riyad İran yanlısı milisleri kınadı

Suudi Arabistan, Irak’ta ABD güçlerine yönelik “terörist” saldırıları kınadı. İran ise ABD’nin Hizbullah Tugayları’na yönelik saldırını kınadı.

Irak’ta Cuma günü bir askeri üsse yönelik 30’u aşkın roket atışı yapıldı, bir Amerikalı öldü, bazı Amerikan askerleri de yaralandı.

ABD, İran’a yakın bir oluşumu saldırıdan sorumlu tuttu ve 29 Aralık’ta Hizbullah Tugayları’nın beş kampına hava saldırısı düzenledi. Irak’ta üç, Suriye’de iki noktaya yapılan saldırılarda 25 milis öldü. Ölenler arasında milis komutanlarının da olduğu bildirildi.

Suudi Arabistan remi haber ajansı SPA’ya göre Riyad yönetimi ABD’ye yönelik saldırıları kınadı. Açıklamada, “Suudi Arabistan, Irak’taki terörist saldırılardaki artışı büyük bir endişeyle takip ediyor” denilirken, son saldırıların “İran rejiminin desteklediği terörist milislerce Amerikan güçlerine karşı gerçekleştirildiği” belirtildi.

Açıklamada, Suudi Arabistan’ın “Irak’ın egemenliğini ihlal eden, güvenliği ve istikrarını etkileyen bu terörist saldırıları kınadığı” ifade edildi.

Bu açıklama, Irak’ta Haşdi Şabi yanlılarının ABD büyükelçiliğine saldırmasından önce yapıldı.

İran yönetimi de Pazartesi yaptığı açıklamada ABD’nin bombardımanına tepki göstererek, “terörizme destek” şeklinde yorumladı. İran, Haşdi Şabi milislerinin DAİŞ’e karşı savaşmasını buna gerekçe olarak gösterdi.