Talibanlar kısmi ateşkese son verdi

Taliban hareketi, ABD ile imzalanan anlaşmadan sonra kısmi ateşkese 2 Mart itibariyle son verdiklerini açıkladı.

Afganistanlı Taliban hareketi sözcüsü Zabiullah Mücahid, dokuz gün düzen “şiddeti azaltma” sürecinin sona erdiğini belirterek, “Operasyonlarımız normale dönecek” dedi.

ABD ile yapılan müzakereler sonucunda 22 Şubat günü kısmi bir ateşkes yapılmıştı. Sürecin sonunda 29 Şubat günü Katar’ın Doha kentinde ABD ile Talibanlar bir anlaşmaya imza atmıştı.

Talibanların güvenlik garantileri vermesi karşılında ABD ve ittifakları da 14 ay içerisinde ülkedeki güçlerini tamamen çekmeyi taahhüt etti. ABD ayrıca güçlerini çekmeyi, Talibanların Afgan hükümeti ile müzakereleri başlatma koşuluna dayandırdı. Afgan hükümeti ile Talibanlar arasındaki müzakerelerin 10 Mart’ta başlaması gerekiyor.

Mücahid, “Mücahitlerimiz yabancı güçlere saldırmayacak ama operasyonlarımız Kabil hükümeti güçlerine karşı devam edecek” dedi.

1 Mart günü Kabil’de bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Eşref Gani, “Tam bir ateşkese ulaşmak amacıyla şiddetin azaltılmasına devam edilecek” demişti. Gani, bu kararı ülkedeki Amerikan güçlerinin komutanı General Scott Millet üzerinden Talibanlara ilettiklerini bildirmişti.

Gani ayrıca anlaşmada yer alan tutuklu takası maddesini reddetmişti. Hükümet imzacılar arasında yer almıyordu. Anlaşma maddesi, Talibanların elindeki bin kadar tutukluğu bırakmasına karşılık Afgan hükümetinin de 5 bin kişiyi serbest bırakmasını öngörüyor.

Gani, “5 bin tutukluyu bırakma yönünde bir taahhüt yok” derken, tutukluların serbest bırakılmasının ABD’nin değil Afgan hükümetinin yetki alanında olduğunu ifade etmişti.