Tel Aviv'de binler Netanyahu'nun gitmesi için alanlara çıktı

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de binlerce kişi aşırı sağcı ve savaş yanlısı başbakan Binyamin Netanyahu’nun gitmesi için alanlara çıktı.

Binlerce İsrailli 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin iadesini talep etmek ve Netanyahu’nun iktidarı bırakması için Habima Meydanı’nda toplandı. Eylemciler Netanyahu’nun iktidarda kalmak için savaşı sürdürdüğü tepkisinde bulundu.

Gösteride Netanyahu için "kötülüğün yüzü" gibi sloganlar atılırken, “Şimdi seçim çağrısı” çağrısı yapıldı.

İsrail’de 7 Ekim günü Hamas saldırısında kaçırılan 250 kadar kişiden yaklaşık 100'ü Kasım ayı sonundaki ateşkes kapsamında serbest bırakıldı. Rehinelerden 132'si hala Gazze'de bulunuyor. Rehinelerden 27'sinin öldüğü ve cenazelerinin teslim edilmediği ifade ediliyor.

Gazze’de ölen rehinelerden birinin babası olan Avi Lulu Shamriz, cumartesi günü "Böyle giderse rehinelerin hepsi ölecek. Onları kurtarmak için henüz çok geç değil" dedi.

Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze'de, büyük çoğunluğu kadın, çocuk ve gençlerden oluşan yaklaşık 25 bin kişi İsrail bombardımanları ve askeri operasyonları nedeniyle hayatını kaybetti.

Netanyahu, Hamas "ortadan kaldırılana" kadar savaşa devam etmek istediğini söyledi.

AFP’nin haberine göre 69 yaşındaki eylemci Yair Katz, "(Netanyahu’nun) Zehirli koalisyonu dışında ülkedeki herkes, kararlarının ülkenin iyiliği için alınmadığını, sadece iktidarda kalmaya çalıştığını biliyor" diyerek tepki gösterdi. Katz, "Hepimiz onun istifa etmesini istiyoruz" diye ekledi.

46 yaşındaki Boaz Sadeh ise "Ülke, halkla hiçbir ilgisi olmayan suçlular tarafından yönetiliyor (…) Onları serbest bırakmak için hiçbir şey yapmıyorlar" dedi.

Kudüs'te de cumartesi günü başbakanlık konutunun önünde toplanan yaklaşık 250 kişi ellerinde çiçekler ve rehinelerin resimlerinin yer aldığı pankartlar taşıdı.

1996-1999 ve 2009-2021 yılları arasında İsrail hükümetinin başkanlığını yapan Binyamin Netanyahu, ultra Ortodoks ve aşırı sağcı partilerle koalisyon kurduktan sonra 2022 seçimlerinden bu yana yeniden bu görevi yürütüyor.

Netanyahu, 7 Ekim'den önce de, hükümetinin gerçekleştirmeye çalıştığı adalet sistemi reformuna karşı kitlesel sokak protestolarıyla karşı karşıya kalmıştı.