‘Trump 200 milyarlık Çin ürününü vergilendirecek’ iddiası

ABD ile Çin arasında on milyarlarca dolarlık ihracat ürününe ek gümrük vergisi getirilmesiyle başlayan ticari savaşın çok daha büyük boyutlara ulaşacağı iddia ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın büyük dış ticaret açığı gerekçesiyle Çin Halk Cumhuriyeti’nden ithal edilen ürünlere getirdiği ek vergilerin kapsamı genişletiliyor.

GÜMRÜK VERGİLERİ KAPSAMINA GİREN ÜRÜNLER 4 KATINA ÇIKACAK

Hali hazırda Çin’den ithal edilen 50 milyar dolara ulaşan ürünlere ek vergiler konulmuşken, bunun en az 4 kat daha fazla olacağı iddia edildi. Bloomberg’de yer alan haberde, Donald Trump, Çin’den yapılan 200 milyar dolarlık ithalat ürününe ek vergiler getirme kararı aldı.

Habere göre, Çin’le dış ticareti önemli oranda etkileyecek bu karar önümüzdeki günlerde açıklanacak. Haberde bu gecikmenin, ek gümrük vergilerine tabi tutulacak ürünlerin Amerikan şirketlerine veya tüketicilerine zarar vermeyecek şekilde belirlenmesi için zaman kazanma amaçlı olduğu savunuldu.

TEPKİLERE RAĞMEN TRUMP VAZGEÇMİYOR

Söz konusu iddianın Donald Trump’ın ‘tavizsiz’ tavrına rağmen Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in Çin’le diyaloğu yeniden başlatma amaçlı çabalarına denk geldiği savunuluyor.

Trump’ın aldığı karar uyarınca Temmuz ayından bu yana Çin’den ithal edilen 50 milyar dolar değerindeki ithal ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulanıyor. Buna karşın Çin de benzer şekilde Amerikan ürünlerine yeni vergiler getirmişti.

ABD yönetimi içerisinde ve iş dünyasında Trump’ın Çin başta olmak üzere birçok dünya ülkesine yönelik aldığı ithalat vergisi kararına tepki olduğu biliniyor. Ek gümrük vergilerine Çin ve diğer ülkeler tarafından aynı şekilde karşılık verilmesinin ABD’deki ihracatçı şirketleri etkileyeceğinden endişe ediliyor.

İki ülke arasındaki dış ticaretteki açık 335 milyar dolar ile ABD aleyhine idi. Donald Trump, bu açığın kapatılmasının yanı sıra Çin’in birçok Amerikan ürün ve teknolojisini ‘taklit etmesinin’ önlenmesine çalıştığını söylüyor.