Trump’a göre elçiliğe saldırıyı İran organize etti

ABD Başkanı Donald Trump, binlerce kişinin Bağdat’ta Amerikan büyükelçiliğine saldırmasından İran’ı sorumlu tuttu.

Sosyal ağlar üzerinde ABD büyükelçiliğine saldırıya tepki gösteren Donald Trump, Bağdat’ta bu Salı günü büyükelçiliğe düzenlenen saldırının İran tarafından organize edildiğini savundu.

Trump, “İran, Irak’taki Amerikan büyükelçiliğine karşı bir saldırı organize etmekte. Bundan sorumlu tutulacaklardır” dedi.

İran’ın bir Amerikalı sözleşmeliyi öldürdüğü, çok sayıda kişiyi yaraladığını belirten Trump, “Güçlü bir şekilde yanıt verdik ve bunu her zaman yapacağız” diye ekledi.

Trump, ayrıca Irak’tan büyükelçiliği korumasını beklediklerini ifade etti. Cuma günü Amerikalı askerlerin bulunduğu bir üsse 30'u aşkın roket atışı yapılmış ve bir Amerikalı ölmüştü. 

Salı günü İran destekli Şii milisler ve yandaşları, Bağdat’taki Amerikan büyükelçiliğine saldırıda bulundu. Elçiliğin duvarı ve önündeki güvenlik kabini ile ABD bayrakları yakıldı. Protestocular elçilik kompleksi bahçesine de girerken, Amerikan güçleri, ilkin kısa bir süre gerçek mermiler kullanırken, daha sonra göz yaşartıcı gazlar kullandı. Haşdi Şabi’ye göre eylemde 20 kişi yaralandı.

Öfkeli kalabalık, ABD’nin 29 Aralık’ta Haşdi Şabi’ye bağlı Hizbullah Tugayları’nın beş kampını bombalayarak 25 milisi öldürmesini protesto amacıyla elçiliği hedef aldı.

Irak’ın istifacı Başbakanı Adıl Abdulmehdi, eylemcileri çekilmeye çağırdı. Abdulmehdi, “Iraklı güçler diplomatik bir temsilciliğe zarar verilmesini sıkı bir şekilde yasaklayacaktır” dedi.