Trump, Filistin-İsrail planını açıklayacak

ABD Başkanı Donald Trump, Filistin-İsrail sorununa ilişkin beklenen planını Salı gününe kadar açıklama sözü verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, uzun zamandır beklenen Ortadoğu “barış planı” için sonunda tarih verdi. “Büyük bir proje” diyen Trump, Salı gününe kadar planını açıklayacağını duyurdu. Bu açıklama, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Washington ziyareti öncesine denk geldi.

Bir uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, “Gerçekten işleyecek bir plandır” iddiasında bulundu.

Amerikalı milyarder Trump, Filistinlilerin tepkisinin ilk etapta olumsuz olacağını da belirtirken, projenin onların yararına olacağını savundu. Filistinliler Beyaz Saray’daki görüşmeye davet edilmedi. Ancak Netanyahu’nun seçimlerdeki rakibi Benny Gantz davet edildi.

AFP ve Reuters’ın haberlerine göre Trump, İsrailli herhangi bir adayı desteklemediği görüntüsü vermek istiyor. Ancak siyasi gözlemciler, Trump’ın daveti sağcı aday Netanyahu’ya destek amacını taşıdığını belirtiyor.

Trump, İsrail-Filistin sorununa ilişkin planı geliştirmek için damadı ve üst düzey danışman Jared Kushner’i görevlendirmişti. Plan üzerine üç çıldır çalışma yürütülüyor. Gizlilik içerisinde yürütülen planın açıklanması daha bir çok kez ertelendi. Filistinliler açısından plan şimdiden ölü doğum yaptı. Filistinli yetkililer, Perşembe günü de planı reddettiklerini açıkladı.

Planın ekonomik boyutu Haziran 2019’da açıklanmıştı. Bu çerçevede Filistin toprakları ve komşu Arap ülkelerine 10 yıl üzerinden 50 milyar dolar uluslararası yardım öngörülüyor.

Ancak Trump yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasından bu yana Washington ile görüşmeyi reddeden Filistinli yöneticiler, başından beri Amerikan planına karşı çıkıyor. Plan ile bugüne kadar uluslararası toplumun önerdiği iki devletli çözümün ortadan kaldırılmasının öngörüldüğüne dikkat çekiliyor.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü “Başkan Trump’ın duyuracağı yüzyılın anlaşması şimdiden öldü” dedi. Sözcü Nabil Ebu Rudeyna, “Trump yönetiminin bugüne kadar gerçekleştirdiklerini kesinlikle reddediyoruz. Bizim tutumumuz nettir: İsrail 1967’den beri yürürlükte olan Filistin toprakları üzerindeki işgale son vermeli.”