Trump’ın ticari savaşının kaybedenlerine devlet yardımı

ABD Başkanı Donald Trump’ın birçok ülkeye karşı açtığı ticari savaşın bedelini Amerikan tarım üretimi öderken, tarımın desteklenmesi için milyarlarca dolar devlet yardımı yapılacak.

Çin ve Avrupa Birliği (AB) ürünlerine getirilen ek gümrük vergilerine cevap olarak Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) ithal edilen soya başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne vergiler getirilmişti.

Donald Trump’ın ticari savaşının en büyük kaybedenlerinden olan tarım sektörünün yaşadığı bu krizden çıkabilmek için devletin teşvik ve sübvansiyonları devreye girecek. ABD Tarım Bakanı Sonny Perdue tarafından yapılan açıklamada, tarım sektörüne 12 milyar dolara kadar sübvansiyon verileceği duyuruldu.

Tarım Bakanı, sübvansiyonların özellikle Çin’in ek vergilerinden etkilenen soya üreticilerine verileceğini belirtti.

Amerikan tarım ürünlerine uygulanan ek gümrük vergilerini ‘illegal’ olarak nitelendiren Tarım Bakanı Sonny Perdue, sübvansiyonların oluşan zararları dengelemeyi amaçladığını kaydetti. Buna göre, üreticiler ya oluşan ihracat kaybını devletten sübvansiyon olarak alacaklar ya da ellerinde kalan fazla ürünleri doğrudan devlete satabilecekler.

Soya üreticilerinin yanı sıra süt, fındık, pirinç, domuz ve geyik etiyle birçok meyve üreticisi devlet yardımlarından yararlanabilecek.