Tunus’ta Al Jazeera bürosu kapatıldı

Tunus’ta parlamentonun askıya alınması ve başbakanın görevden alınması ardından İslamcı Nahda Hareketi (Ennahdha) partisi ile yakınlığı olan Katar’a ait Al Jazeera televizyonunun bürosu kapatıldı.

Al Jazeera bürosunun sorumlusu Lutfi Hajji, güvenlik güçlerinin başkent Tunus’taki binaya gelerek büroyu kapattığını ve tüm çalışanları çıkardığını bildirdi.

Katar televizyonu, sürekli Nahda Hereketi’nin Başkanı Raşid Gannuşi’nin açıklamalarını ve ziyaretlerini canlı olarak duyuruyordu.

Al Jazeera’nın yayın çizgisi sert bir şekilde eleştirilirken, Pazar gününden bu yana yaptığı röportajları da şüpheli bulunuyordu.

Hajji, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada “Yaşananlar çok tehlikeli, basın özgürlüğünün tehdit altında olduğunun kanıtı. Bugün Al Jazeera, başka bir gün başka bir medya!” dedi.

Cumhurbaşkanı Kays Said, pazar günü tüm gün boyunca yaşanan protesto gösterilerinin ardından akşam saatlerinde parlamento çalışmalarını 30 gün boyunca askıya aldı.  Said, hükümete yönelik tepkilerin çok yüksek olduğu bir sırada Başbakan Hişem Meşişi’yi de görevden aldı. Hükümet özellikle sosyal ve sağlık krizini yönetememesi nedeniyle tepki görüyor.

Ennahdha kurulduğunda Tunus’un AKP’si olarak değerlendirilmişti. Türkiye’deki AKP iktidarı ile geniş ve şüpheli ilişkileri bulunan Ennahdha, bu nedenle de sık sık muhalifler tarafından Tunus’ta AKP ajandasını uygulamakla eleştiriliyor.