'Türkiye İhvancıları örgütleyerek Libya’daki hedeflerini gerçekleştirme peşinde'

Libya Ulusal Ordusu komutanlarından Tümgeneral Halit El Mahjoub “AKP iktidarlığındaki Türk hükümeti, müttefikleri olan ‘Müslüman Kardeşlerin’ örgütlenmesiyle Libya’daki hedeflerini gerçekleştirmeye çalışıyor” dedi.

Türk devletinin destek verdiği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Libya’da ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini söyleyen Libya Ulusal Ordusu komutanlarından Halit El Mahjoub, Cenevre Anlaşması’nın tam anlamıyla uygulanmasıyla Libya’da çözüm olabileceğini belirtti.

General Halife Hafter'in liderliğini yaptığı Libya Ulusal Ordusu (LUO) Ahlaki Rehberlik İdaresi Başkanı Tümgeneral Halit El Mahjoub, ANF’nin sorularını yanıtladı.

19-23 Ekim 2020 tarihlerinde Cenevre’de düzenlenen görüşmeler sonucunda LUO ile UMH arasında ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Ancak bölgede çatışmalar devam ediyor. Bölgedeki son durum nedir?

Ateşkes anlaşması ihlal ediliyor. Tüm bunlara rağmen de biz Cenevre anlaşmasına göre hareket ediyoruz. Cenevre anlaşmasında kararlaştırılan konuların bazıları uygulanırken bazıları ise hiç uygulanmadı.

Hakan Fidan, Hulusi Akar gibi isimlerin Libya ziyaretleri, Türkiye’nin Libya tezkeresini 18 ay uzatması ve bölgeye dönük sevkiyatlarını artırması sizce neyin hazırlığı?

AKP iktidarındaki Türk hükümeti, müttefikleri olan İhvan-ı Müslim’inin örgütlenmesiyle Libya’daki hedeflerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Türk hükümetinin izlediği mevcut politika Türk halkının yararına değil. Şu anda çeşitli yerlerdeki savaşlarda yaşananlar da Türk halkının çıkarına değil. Türkiye’de ekonomik kriz var ve bundan kurtulmaya çalışıyorlar. Libya, Türkiye için zor bir hedef ve Türkiye’nin Libya’da bir şey kazanabileceğini düşünmüyorum.

Mısır, Tunus ve Fas’ta da Libya için görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Arap ülkeleri Libya’daki duruma nasıl bakıyor?

Tüm Arap ülkeleri Libya’daki duruma aynı gözle bakıyor. Libya, Mısır için bir ulusal güvenlik meselesidir. Çünkü ‘Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslim)’ adlı grup ilk etapta Mısır’ı hedef alıyor. Aynı zamanda Tunus da ‘Müslüman Kardeşlerin’ etkisi altındadır. Yani ağırlıklı olarak Mısır ve Fas’ın rolü Libya için çok önemlidir.

BM Libya Temsilcisi Stephanie Williams, yabancı ve paralı asker sayısının 20 bine ulaştığı Libya’da ülkenin bağımsızlığının tehlike altında olduğu belirtti. Oysa ki anlaşma bölgedeki yabancı güçlerin çıkartılmasını da içeriyordu. Garantör güçlerin bu konuda şimdiye kadar bir girişimi oldu mu?

Cenevre Anlaşması, Berlin Zirvesi’nin sonuçlarına dayanıyordu. Cenevre anlaşması Libya meselesiyle ilgilenen ülkeler tarafından oybirliğiyle yapıldı. Elbette Libyalı olmayan bir örgüt olan Müslüman Kardeşler’in Libya’da kalma ısrarından dolayı zorluklar vardır. Ama bunun an meselesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü uluslararası iradenin büyük bir kısmı Müslüman Kardeşler ve silahlı yabancı grupların Libya’dan çıkartılması için önemli etkisi bulunmaktadır.

2021 yılında Libya’da yerel seçimlerin yapılacağı belirtiliyor. 2014 yılında da bölgede seçim yapılmıştı ancak seçimler bir çözüm olmanın aksine ülkedeki karmaşayı daha da tırmandırmıştı. Yapılması planlanan seçim bölgeyi nasıl etkileyecektir?

Seçimlerin yapılıp yapılmaması konusu güvenlik durumudur. Dolayısıyla askeriyeyle ilgilidir. Yani bölgedeki terörist grupları dağıtmadan yapılacak hiçbir seçim faydalı olmayacaktır. Bölgede var olan savaş ile kurumsal bir devlet kurmak mümkün değildir.

Sizce Libya’da çözümün sağlanması nasıl mümkündür?

Libya’da çözüm Cenevre Anlaşması’nın tam anlamıyla uygulanmasıyla mümkündür.