UCM Putin için tutuklama kararı çıkardı

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), savaş suçu işlediği iddiasıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkardı.

Lahey’deki mahkeme, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, Ukraynalı çocukların kaçırılması ve sınır dışı edilmesinden cezai sorumluluk taşıdığını belirterek, savaş suçlarından tutuklama emri çıkardı. ABD’deki Yale Üniversitesi’nden bilim insanları, Rus hükümetinin Ukrayna’daki savaş başladığından beri 4 ay ile 17 yaş arasındaki en az 6 bin Ukraynalı çocuğu kaçırdığını tespit etti. Soruşturmaya göre, çocuklar kasıtlı olarak ya Rusya'da ya da Rusya'nın ilhak ettiği Kırım yarımadasındaki yeniden eğitim kamplarına, bir kısmı da evlat edinme merkezlerine yerleştirildi. Buralarda çocukların Rus tarihi, toplumu ve kültürüne devşirilip, bazılarının akademik veya askeri eğitim aldığı iddia ediliyor.

Uluslararası hukuka göre sivillerin kaçırılması yasak. Bu kapsamda Rusya Çocuk Hakları Komiseri Maria Alexeyevna Lvowa-Belowa hakkında da tutuklama emri çıkarıldı.

RUSYA: ÜLKEMİZ İÇİN BİR ANLAMI YOK

Tutuklama emrinin çıkarılmasına ilişkin Rusya’dan tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, "Uluslararası Ceza Mahkemesi kararlarının hukuken bile ülkemiz için hiçbir anlamı yok. Rusya, Lahey Sözleşmelerini onaylamamıştır ve bu tüzük kapsamında herhangi bir yükümlülüğü yoktur. Rusya bu kurumla işbirliği yapmıyor ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan olası tutuklama emirleri bizim için yasal olarak geçersiz" dedi.