Ukrayna’da askeri ve diplomatik cephede yaşananlar

Ukrayna’da 24 Şubat’tan başlayan savaş şiddetli bombardımanlar ve çatışmalarla devam ediyor. Batıdaki Lviv kentindeki havaalanı bölgesinde patlamalar duyuldu.

Rusya-Ukrayna krizinde savaş ve müzakereler iç içe devam ediyor. Sahada cuma sabahı erken saatlerde Lviv kentinde patlamalar duyuldu. Kentin Belediye Başkanı havaalanı bölgesinin hedef alındığını bildirdi.

MARİUPOL KUŞATMASI SÜRÜYOR

Stratejik liman kenti Mariupol kuşatma altında bulunuyor.  Yetkililer kentten bir hafta içerisinde 30 bin kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Ukraynalı yetkilileri iddialarına göre yüzlerce kişinin kaldığı bir tiyatro binası çarşamba günü bombalandı. Bombardımanlara dayanıklı olduğu bildirilen binada kaç kayıp olduğu açıklanmadı.

KONUTLARIN YÜZDE 80’İ YIKILDI

Mariupol Belediyesi, "kesintisiz" Rus bombardımanı ve "devasa" yıkım ile birlikte durumun "kritik" olduğunu bildirdi. İlk tahminlere göre, konutların yüzde 80'i yıkıldı. Bu bilgileri başka kaynaklarca doğrulamak mümkün görünmüyor.

RUSYA DONBASS’I UÇUŞA YASAK BÖLGE YAPTI

Rusya, kentlerini tek taraflı cumhuriyeti ilan eden Moskova yanlısı Donetsk ve Luhansk bölgelerini içeren Donbass’ı uçuşa yasak bölge yaptı. Sözkonusu açıklama Donetsk yetkililerinden geldi.

ZELENSKİY: KİLİT BÖLGELER HALA DENETİMİMİZDE

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus güçlerinin ele geçirmeye çalıştığı ülkenin kilit bölgelerinin kontrolünü hala denetimlerinde olduğunu belirtti.

3,1 MİLYON KİŞİ MÜLTECİ OLDU

Birleşmiş Milletler’e göre savaşın başından bu yana 3,1 milyon kişi Ukrayna’yı terk etti. Buna yaşanan iç göç de eklendiğinde çok daha ağır bir tablo var.

DİPLOMATİK CEPHEDE NELER YAŞANDI?

Diplomatik cephede, Rusya’ya yönelik savaş suçu işlendiği suçlamaları artıyor. G7 Dışişleri Bakanları yaptıkları açıklamada “Ukrayna’daki savaş suçlarının failleri uluslararası adalet önünde hesap verecek” dedi. ABD Başkanı Joe Biden, ilk kez Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin için “savaş suçlusu” tanımını yaptı.

ABD Kongresi Rusya ve Belarus’un ticari statüsünü gözden geçirmeye hazır olduğunu bildirdi. Bu da cezalandırıcı gümrük tariflerine yol açacak.

Rusya ise BM Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna savaşına ilişkin bir karar oylamasına gidilmesini reddetti. Moskova, sivillere yönelik saldırıların mahkum edilmesini içeren bir tasarının önerilmesine de tepki göstermişti.

Batı medyasının diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberlerine göre Rusya, Çin ve Hindistan gibi yakın ittifaklarından da destek göremedi. ABD Başkanı ve Çin Cumhurbaşkanı’nın bu cuma günü Ukrayna’daki duruma ilişkin görüşme yapması bekleniyor.