Ukrayna savaşında son durum

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşın bilançosu giderek ağırlaşırken, diplomatik cephede de henüz çözüm için bir işaret yok.

Azov Denizi kıyısındaki stratejik liman kenti Mariupol bombalanmaya devam ediyor.

MARİUPOL’DA AĞIR BİLANÇO

16 Mart’ta Rus uçakları tarafından bombalanan Mariuopol tiyatrosunda yüzlerce kişinin öldüğü belirtiliyor. Belediye Başkanı, tanıklara dayanarak 300 dolayında kişinin öldüğünü savundu. Bu bilgileri başka kaynaklarca doğrulamak mümkün gözükmüyor.

Kent sakinleri ayrıca kitlesel olarak zorla Rusya’ya doğru tahliye edildikleri tepkisinde bulunuyor.

Belediye Başkanı Vadim Boyşenko, Telegram üzerinde yaptığı açıklamada 15 bin kişinin zorla otobüslere bindirilerek ve Ukrayna pasaportlarına el konularak tahliye edildiğini öne sürdü.

BİDEN POLONYA’YA GİDİYOR

Savaşın sürdüğü bir sırada ABD Başkanı Joe Biden’in Polonya’ya ziyareti bekleniyor. Biden, Avrupa seyahatinin ikinci etabı olarak Ukrayna sınırına 80 kilometre uzaklıktaki Rzeszow kentine gidecek. Biden daha sonra Varşova’ya geçecek.

Perşembe günü bir açıklama yapan Biden, ilk kez Rusya’nın kimyasal silah kullanması halinde NATO’nun yanıt vereceği tehdidinde bulundu.

RUSYA: UKRAYNA’NIN EN BÜYÜK YAKIT REZERVİ İMHA EDİLDİ

Rusya ordusu seyir füzeleri ile Kiev yakınında Ukrayna ordusuna ait en büyük yakıt rezervini imha ettiklerini duyurdu. Moskova ayrıca 24 Mart’tan bu yana üçü hava savunma sistemi ve dördü dron olmak üzere Ukrayna ordusuna ait birçok ekipmanı imha ettiklerini belirtti.

MEDVEDEV: NAZİLERDEN ARINDIRILANA KADAR…

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Ria Novosti ajansına verdiği mülakatta, “Operasyon, Ukrayna’nın silahsızlanması ve Nazilerden temizlenmesi hedefine ulaşıncaya kadar sürmeli” dedi. Nazileren arındırma söylemini Vladimir Putin birçok kez ifade etmişti.

LAVROV: BİZE TOPYEKÜN HİBRİT SAVAŞ İLAN EDİLDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı’nın Rusya’ya karşı “topyekün hibrit savaş” ilan ettiğini savundu. Bu terim Hitler Almanyası tarafından kullanılmıştı.

Lavrov’a göre Avrupalı ​​liderlerin Ukrayna'daki saldırganlığı nedeniyle ağır yaptırımların hedefi olan Rusya'ya karşı "Hitlervari" imalarda bulunuyor.

Lavrov şunları söyle: “Bize gerçek bir topyekün hibrit savaş ilan edildi. Hitler Almanyası tarafından kullanılan bu terim (topyekûn savaş) artık birçok Avrupalı ​​politikacı tarafından Rusya ile ne yapmak istediklerini açıklarken kullanılıyor.”

Rus Bakan, "Hedeflerini gizlemiyorlar: ekonomiyi ve bir bütün olarak Rusya'yı yok etmek, kırmak, yok etmek, boğmak" diye ekledi.

ABD VE AB’DEN ENERJİ BAĞIMLILIĞINI AZALTMA ANLAŞMASI

Bu arada ABD ve Avrupa Birliği, Rus fosil enerjisine olan Avrupa’nın bağımlılığını azaltma için bir çalışma grubu kurulmasına karar verdi.

Bu çerçevede ABD, Avrupa’ya 15 milyar metreküp sıvılaştırılmış ek doğal gaz sağlamayı planlıyor.

Almanya da Rus kömüründen sonbahara kadar, petrolünden ise yıl sonuna kadar kurtulabileceğini açıkladı. Gaz konusunda ise sürecin daha yavaş işleyeceği belirtiliyor. Almanya, krizden önce gaz konusunda yüzde 55 oranında Rusya’ya bağımlıydı.