Ukrayna savaşında son durum: Rusya Kiev’e yaklaşıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya askeri operasyon başlatması ardından, Rus ordusu başkent Kiev’e yaklaşıyor.

Ukrayna’ya operasyon talimatı 24 Şubat’ta verildi.  Rus ordusu 11’i hava sahası olmak üzere 74 askeri tesisi ve 18 hava savunma radar sistemini imha ettiklerini açıkladı.

Moskova, perşembe akşamı yaptığı açıklamada operasyonun ilk gününde belirlenen tüm hedefleri “başarıyla” yerine getirdiklerini belirtti.

ZELENSKİ: EN AZ 137 KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, en az 137 kişinin öldüğünü, 316 kişinin yaralandığını ifade ederken, ordusundan Rus güçlerine “maksimum kayıp verdirmesini” istedi.

Bu operasyon uluslararası alanda yoğun tepkilerle karşılandı. ABD, NATO, Avrupa Birliği, G7, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Japonya gibi ülkeler askeri operasyonu kınadı.  Çin ise Rusya’nın “kaygılarını anladıklarını” belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Rus güçlerin Kiev’de sivil alanları da hedeflediğini belirtirken Ukraynalıların “işgal karşısında kahramanlığını” selamladı. Zelenski, “Bu gece sivil mahalleleri bombalamaya başladılar. Bu bize 19471’i (Nazi saldırısı) hatırlatıyor” dedi.

Zelenski ayrıca Rusya’nın er ya da geç Ukrayna ile konuşması gerekeceğini belirtirken, “Bu konuşma ne kadar erken başlarsa Rusya için de kayıplar o kadar az olur” dedi.

RUS ORDUSU KİEV'E YAKLAŞTI

Batılı askeri kaynaklar, Rus ordusunun Kiev’e yaklaştığını ve amacının hükümeti dağıtarak, yerine Moskova yanlısı bir hükümet koymak olduğunu iddia ediyor.

Gece boyunca Kiev’de patlama sesleri duyuldu. İçişleri Bakanı Yardımcısı Anton Geraçenko, “Kiev’e karşı seyir veya balistik füzelerle saldırılar yeniden başladı. İki büyük patlama duydum” dedi.

AP ajansına göre Pentagon şefi Lloyd Austin milletvekilleri ile Rus birliklerinin Kiev’e 32 km mesafede olduğu bilgisini paylaştı.

RUS BİRLİKLER ÇERNOBİL SANTRALİNİN KONTROLÜNÜ ELE GEÇİRDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Rusya'nın, 1986'da tarihin en kötü nükleer kazasının yaşandığı Çernobil Santrali'nin kontrolünü de ele geçirdiğini duyurdu.