Ukrayna ve Ruslar arasında en az 200 esir değişimi

Ukrayna’da bağımsızlık yanlısı Rus gruplar ile Kiev yönetimi arasındaki değişim kapsamında en az 200 esirin takas edildiği duyuruldu.

Ülkenin doğusundaki Donetsk ve Luhansk oblastlarını içeren Donbass’ın bağımsızlığı için savaşan Rus gruplar ile Kiev arasında yılbaşı vesilesiyle esir değişimi yapıldı. 2017 yılından bu yana ki ilk esir değişimi kapsamında 200 civarında tutsak değiştirildi.

Rusya’da veya Kırım’daki hapishanelerde tutulan 76 kişi uçakla Kiev’e transfer edilirken, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri adlı oluşumlar 124 kişiyi teslim aldıklarını duyurdular. Bu kişiler arasında gönüllü olarak Rus birliklerle savaşan bir Brezilyalının da olduğu belirtildi. Kiev’e teslim edilenler arasında ise Amerikan RFE/RL radyosuna çalışan iki gazetecinin de olduğu öğrenildi.

Gün içinde başlayan esir değişimi en az 5 saat sürerken, bazı esirlerin ailevi nedenlerle esir tutuldukları bölgede kaldıkları da verilen bilgiler arasında.

Esir değişimi Rusya, Almanya, Ukrayna ve Kiev yönetimlerince selamlanırken, Ukrayna’da kimi kesimler doğrudan savaşla bağlantılı olmayan kişilerin Ruslara teslim edilmesine karşı çıkıyordu.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’da bağımsızlık yanlısı Rus gruplar ile Ukrayna ordusu arasındaki savaş 2014 başında başlamıştı. Savaşta şimdiye kadar 13 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

Kasım 2013’te dönemin Rusya destekli Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e karşı başlayan gösteriler aylarca sürmüş ve kanlı olaylara neden olmuştu. Şubat 2014’te parlamentonun görevden aldığı Yanukoviç Rusya’ya sığınırken, Ukrayna’nın doğusundaki Rus azınlık içerisinde bağımsızlık mücadelesi başlamıştı. Aynı dönemde Rus ordu birlikleri de Kırım Yarımadası’nı ilhak etmişti.