Ýran’da depremde ölenlerin sayısı 250’ye yükseldi

Ýran’da depremde ölenlerin sayısı 250’ye yükseldi

Ýran’ın kuzeybatı bölgesinde dün meydana gelen çifte depremde ölenlerin sayısı 250’ye yükseldi. Depremde 2 binden fazla kişinin de yaralandıðı bildirildi.

Fars Haber Ajansı’nın geçtiði habere göre, dün Doðu Azerbaycan eyaletinde meydana gelen iki şiddetli depremde ölü sayısını 250, yaralı sayısını da 2 bini geçti. Ölü ve yaralı sayısının daha da artmasından endişe edildiði belirtildi.

Depremin merkez üsleri olan Eher, Verzegan ve Heris ilçelerine baðlı 110 köyün tamamen ya da kısmen tahrip olduðu kaydedildi. Arama kurtarma çalışmalarının sürdüðü bölgeye, çevre kentlerden de ilk yardım ve saðlık ekiplerinin sevkiyatına devam edildiði açıklandı. Yaralıların bölge hastanelerindeki tedavisinin sürdüðü, enkazdan çıkarılan yeni yaralıların da hastaneye ulaştırılmasına çalışıldıðı kaydedildi. Saðlık Bakanı Merziye Vahid Destcerdi, Verzegan ilçesinde seyyar bir hastanenin kurulduðunu açıkladı.

Bölgede büyüklükleri 2,5 ila 4,7 arasında deðişen 50'den fazla artçı sarsıntı meydana gelirken, halka evlerine dönmeleri konusunda şimdilik acele etmemeleri istendi.

Doðu Azerbaycan'da dün yerel saatle 16.53 ve 17.04'te 6,0 ile 6,2 büyüklüklerinde iki deprem meydana gelmişti. Özellikle kırsal bölgelerde yıkıma neden olan depremin Batı Azerbaycan, Erdebil, Zencan ve Gilan eyaletlerinde de hissedildiði açıklanmıştı.

Ýran, önemli sismik fay hatları üzerinde bulunuyor. Ülkede çok sayıda yıkıcı deprem yaşandı. Son yılların en ölümcül depremi Aralık 2003’te ülkenin güneyindeki Bam şehrinde yaşandı, 31 bin kişi hayatını kaybetti, diðer bir ifadeyle şehir nüfusunun yüzde 25’i yok oldu.