Venezuela’da darbe: Avrupa ve ABD darbeden yana

Venezuela’da Nicolas Maduro yönetimine karşı yapılan darbe, başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere bir çok devlet tarafından desteklendi. Rusya ve Çin’in başını çektiği onlarca ülke de karşı çıktı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ABD tarafından “faşist darbe” talimatı verildiğine yönelik açıklamasından bir gün sonra, Çarşamba günü ABD destekli Parlamento Başkanı Juan Guaido kendisini Devlet Başkanı ilan etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Guaido’yu tanıyan ilk yönetici olurken, diğer ülkelerden de aynı adımı beklediğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gecikmeden aynı çizgide hareket ederek, “özgürlük için yürüyen yüzbinlerce Venezuelalının cesaretini” selamladığını söyledi. Macron, twitter üzerinde yaptığı açıklamada Avrupa’nın Venezuela’da demokrasinin restore edilmesini desteklediğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “felakete” götürecek gerilimin tırmanmasını engellemek için “diyaloga” çağırdı.

Derbeye destek veren ülkeler arasında Kanada, Kolombiya, Paraguay ve Brezilya da var.

Venezuela, darbeden sonra ABD ile diplomatik ilişkilerini kesti. Rusya, Çin, Küba ve Meksika dahil onlarca ülke Maduro’ya destek verdi. Maduro’yu destekleyenler arasında Erdoğan rejimi de var.

Venezuela ordusu, Maduro’ya bağlı kalmaya devam ediyor. Maduro da darbeyi bastırmak için orduya güveniyor.

Ayrıca binlerce kişi Bolivar devrimine destek vermek için sokaklara çıktı.

Kremlin Sarayı, Venezuela Devlet Başkanı’na siyasi iltica iddiaları karşısında “yersiz” olduğunu belirterek, Maduro’nun Venezuela’nın meşru başkanı olduğunu belirtti. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Venezuela’ya yönelik dıştan gelen zora başvurulmasının büyük bir tehdit oluşturacağı uyarısında bulundu.