Venezuela’da şimdi de iki 'parlamento başkanı’ var

İktidar destekli Luis Parra’nın Parlamento Başkanı ilan ettiği Venezuela’da şimdi de muhalif Juan Guadio’nun de facto parlamento başkanlığıyla işler daha da karışık bir hal almış durumda.

Sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı ABD destekli muhalefetin lideri Juan Guaido, birçok ülke tarafından da ‘devlet başkanı’ olarak tanınmıştı. Pazar günü Venezuela Ulusal Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan sağ muhaliflerin oylarıyla Parlamento Başkanı olan Guaido’ya Nicolas Maduro yanlısı Luis Parra da rakip çıktı.

Yabancı basında Guaido’nun parlamentoya girişinin ordu birliklerince engellendiği savunulurken, aynı esnada Luis Parra’nın da başkan sıfatıyla yemin ettiği öğrenildi.

Ancak ilerleyen saatlerde Juan Guaido’nun da parlamentoya girdiği ve Parra’nın yemini ardından yemin ettiği duyuruldu. Guaido’ya çok sayıda muhalif parlamenterin eşlik ettiği bildirildi.

Guaido’dan hemen önce yemin eden bağımsız parlamenter Luis Parra da pazar günü yapılan başka bir oylamayla başkan seçilmişti.

Öte yandan iki ayrı parlamento başkanının yanı sıra ayrı ayrı oturumlar düzenlenmesi nedeniyle parlamentonun kendisi de ikiye bölünmüş durumda.

Ülkede son yıllarda büyüen ekonomik krizden devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu sorumlu tutan sağ muhalefet, geçtiğimiz yılın ocak ayında da Guaido’yu ‘geçici Devlet Başkanı’ ilan etmişti. ABD dahil birçok batı ülkesi Guaido’yu tanıma kararı almıştı.